Nyitókép: MTI/AP/Olivier Matthys

NATO-vezető: ez generációk óta a legkomolyabb konfliktus

Infostart / MTI
2022. február 22. 18:12
Vlagyimir Putyin közben felhatalmazást kapott a hadsereg külföldi bevetéséhez.

Oroszország továbbra is teljes körű támadást tervez Ukrajna ellen, az orosz fellépések aláássák Ukrajna önállóságát, területi egységét és az európai biztonságot - jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben, a NATO-Ukrajna Bizottság rendkívüli ülését követően.

Jens Stoltenberg a sajtótájékoztatóján hangsúlyozta:

az Ukrajna határain belül és körül kialakult feszültség generációk óta a legkomolyabb konfliktus.

A NATO arra kéri Ukrajnát, ne válaszoljon egyetlen ismétlődő orosz agresszióra sem, Oroszországot pedig arra emlékezteti, hogy sosem késő lemondani egy esetleges támadás megindításáról, továbbá arra kéri Moszkvát, válassza a diplomácia útjait a konfliktus megoldására - fogalmazott a NATO-főtitkár.

"Továbbra is mindent megteszünk, hogy megvédjük a szövetséget bármifajta agresszióval szemben" - hangsúlyozta Jens Stoltenberg.

Bevethetik a fegyveres erőket

Közben felhatalmazást adott az orosz parlament felsőháza Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a fegyveres erők Oroszország határain kívül történő bevetéséhez.

Kedden az orosz törvényhozás alsó- és felsőháza is egyhangúlag jóváhagyta a megállapodásokat arról, hogy Oroszország megvédi Ukrajna szakadár területeit, amelyek függetlenségét hétfőn elismerte. A ratifikálási okmányokat Putyin a kézjegyével látta el, a folyamat a szerződések közzétételével zárul majd le, várhatóan még a nap folyamán.

A megállapodások lehetővé teszik Oroszország számára, hogy katonai bázisokat létesítsen a szakadár köztársaságokban, oda csapatokat vezényeljen, ott közös védelmi állásokat vegyen fel, és erősítse a gazdasági integrációt.