Nyitókép: MTI/AP/Rogelio V. Solis

Leállították az egyik itthon is elérhető vakcina gyártását

Infostart
2022. február 9. 11:57
A New York Times szerint a Johnson and Johnson felfüggesztette az egydózisú Covid-19 vakcinája gyártását a hollandiai Leidenben található üzemében. Csak ott gyártják az oltóanyagot.

Az amerikai lap szerint a hollandiai üzemben folyó gyártás átmeneti felfüggesztése tavaly történt meg csendben, és mivel a gyógyszercég vakcinájának ez az egyetlen gyártótelephelye, ezért néhány megrendelőt váratlanul ért az információ – írja a Portfolio.

Feltételezések szerint a gyártó az oltóanyag előállítása helyett egy olyan kísérleti szakaszban lévő és potenciálisan jövedelmezőbb készítmény előállítására használja a helyszínt, amely megvédheti a betegeket egy, a Covid-fertőzéssel nem rokon légúti vírus ellen.

A hírek szerint a vakcinák gyártása folytatódni fog a későbbiekben ebben az üzemben, egyelőre azonban az újraindítás dátuma nem ismert.

A koronavírus-vakcinát a cég Janssen Biotech leányvállalata állította elő, és sok helyen népszerű, mivel csak egy adagot kellett beadni és könnyebb volt szállítani.

Magyarországra 3,939 millió adag Janssen-vakcina érkezett eddig, és a január 21-i állapot szerint ebből 317 ezret adtak be.