Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Áldozathibáztatással védekezne András herceg a nemi erőszak vádjával szemben?

Infostart
2022. január 17. 20:27
A yorki herceg azt sugallja, a valóságnak meg megfelelő emlékeket őriz vádlója, Virginia Giuffre a köztük történtekkel kapcsolatosan.

Bizalmas betegadatok kiadását akarja elérni András herceg jogi csapata: a Virginia Giuffre számára a terápiája alatt kiírt recepteket és terapeutája jegyzeteit is meg akarják szerezni a Sky News cikke szerint. A yorki herceg jogi csapata ki akarja kérdezni Giuffre pszichológusát, Judith Lightfootot az "állítólagos érzelmi és pszichológiai sérülésekről és károkról" is.

Arra kíváncsiak a pszichológussal folytatandó beszélgetés során, hogy lehetnek-e nem a valóságnak megfelelő emlékei a herceget beperlő nőnek, és feltételezett gyermekkori traumája és abúzusa kapcsán is fel akarnak tenni kérdéseket a szakembernek. A herceghez közel álló források szerint a jogászcsapatnak joga van arra, hogy vizsgálódjon a nő állításaival kapcsolatosan.

Ez mindennek az alja egy ügyvéd szerint

Charlotte Proudman ügyvéd szerint, aki a nőkkel szemben elkövetett erőszakra specializálódott, úgy tűnik, a herceg Virginia Giuffre betegadatainak segítségével próbálja hiteltelenné tenni a nő állításait.

"Ez nem más, mint áldozathibáztatás. Intim, legbelsőbb dolgaiba akarnak betekintést nyerni, amelyeket titoktartás kötelezettsége mellett mondott el valakinek.

Hogy mindezt ellene felhasználják és manipulálják, az káros és valószínűleg traumatizáló is.

A bántalmazás egy újabb fajtája, ezúttal a bíróságon keresztül" - mondja. Reméli, hogy a felperes ennek ellent mond: úgy fogalmazott, ez a taktika szánalmas, ennél nincs lejjebb.

A vádló ügyvédei is kértek már hasonló dokumentumot

A herceghez közel állók szerint ugyanakkor a perrel

Virginai Giuffre maga csinált közügyet mentális állapotából,

illetve felhozták azt is, hogy korábban a nő ügyvédei kértek bizonyítékot arra, hogy a herceg valóban olyan egészségi állapotban áll, amely lehetetlenné teszi számára, hogy izzadjon. András ezt 2019-ben állította azt követően, hogy Giuffre egy emléke szerint addig táncolt vele, amíg nem csorgott rajta a verejték.

A herceg ügyvédei a kérést zaklatónak minősítették és arra hivatkoztak, ez magán jellegű információ, de nem is léteznek ilyen dokumentumok.

Virginia Giuffre azért perel, mert Jeffrey Epstein 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt a herceggel. A nő 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított. A yorki herceg, akitől megvonták a titulusait és katonai címeit, erősen tagadja a vádakat.

Az érvelés nem ismeretlen hasonló ügyekben

A hamis emlékek érvét az Epsteint segítő, nemrég elítélt Ghislaine Maxwell ügyében is használták: Proudman szerint a a feltételezett és megtalált elkövetők taktikája, hogy azt állítják, az áldozatok rosszul emlékeznek dolgokra.

A későbbre tervezett polgári per előtt Giuffre ügyvédei tanúvallomást kértek András korábbi asszisztensétől, Robert Olney-tól és egy Shukri Walker nevű nőtől, aki azt állítja, hogy látta a herceget egy fiatal lánnyal a londoni Tramp éjszakai klubban abban az időben, amikor a nő állítása szerint András bántalmazta őt Londonban, miután meglátogatták a Tramp nightclubot.