Nyitókép: Faferek / Getty Images

Nemzetközi jogász: Lengyelország most már az EU-nak tartozik, nem az Európai Bíróságnak

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2021. november 2. 16:09
Kende Tamás szerint kicsi az esélye, hogy a Lengyelországra kirótt büntetés ellen sikeresen lehet fellebbezni.

Újabb ügyben szabott ki pénzbüntetést Lengyelországra az Európai Unió Bírósága, így összesen napi másfél millió euró bírságot kellene fizetnie az Európai Bizottságnak.

Kérdésünkre a nemzetközi jogász azt mondta: mivel Lengyelország nem nettó befizető, hanem az EU egyik legnagyobb kedvezményezettje, az országnak folyósított uniós támogatásokból vonhatják le a pénzbüntetéseket.

"Ez az összeg két bírságból tevődik össze, egy napi egy- és egy napi félmillió eurósból. Az utóbbi egy bánya legalábbis átmeneti bezárására kötelezné az országot, de erre a lengyelek nem hajlandók nemzeti érdekekre hivatkozva. Másik oldalról viszont még egyetlen állam sem fordult ilyen nyíltan szembe az Európai Bírósággal vagy annak döntéseivel, korábbi esetekben ezeket a bírságokat befizették. Az Európai Bizottság ilyen esetekben abból indul ki, hogy az adott tagállam az EU-nak tartozik, nem a bíróságnak" – húzta alá Kende Tamás nemzetközi jogász.

Így tehát most

egy kvázi "inkasszóról" lesz szó.

Ellenben van egy probléma.

"Kifejezett jogcímet, amely alapján ezt az Európai Bizottság megteheti, én nem ismerek. A gyakorlatban eddig ilyen nem volt. Mégis, ha az Európai Bizottság úgy dönt, akkor ezt megteheti, és nagyon furcsa ezt a döntést az adott tagállam épp az Európai Bíróság előtt kérdőjelezhetné meg" – folytatta Kende Tamás, aki szerint nehéz ügy, hogy az Európai Bíróság mondjon nemet saját ítéletei kikényszeríthetőségére, de "jogi értelemben ez nem kizárt".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nemzetközi jogász: Lengyelország most már az EU-nak tartozik, nem az Európai Bíróságnak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást