Nyitókép: MTI/AP/Mohammad Asif Khan

Közel Afganisztán összeomlása

Infostart
2021. október 25. 19:51
Svéd és pakisztáni miniszterek figyelmeztettek a rohamosan közelgő eseményre, a nemzetközi közösség felelősségének kiemelésével. Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának igazgatója szerint milliók, köztük gyerekek fognak éhen halni.

Csak a nemzetközi közösség beavatkozása menthetné meg Afganisztánt a teljes káosztól, mely annak következtében érlelődik, hogy az amerikai csapatok kivonulását követően a tálibok megdöntötték az afgán kormányt, átvéve a hatalmat az országban. A CNN cikke szerint az adományoktól függő ország pénzcsapjait ezt követően elzárták, ami miatt a helyzet összeomlással fenyeget.

"Az ország az összeomlás szélén áll, ez hamarabb bekövetkezett, mint amire számítottunk" - mondta Per Olsson Fridh svéd fejlesztési miniszter Dubajban.

Véleménye szerint a gazdasági visszaesés teret adhat a terrorista csoportok virágzásának, de Svédország nem fog a pénzt a tálibokon keresztül az országba juttatni, inkább afgán civil csoportokon keresztül növeli humanitárius hozzájárulását. Augusztus óta számos ország és multilaterális intézmény leállította a fejlesztési támogatást, de növelte a humanitárius segélyeket, mivel nem akarják legitimálni az új tálib vezetőket.

Fawad Chaudhry pakisztáni információs miniszter azt mondta a Reutersnek, hogy a tálibokkal való közvetlen kapcsolatfelvétel az egyetlen módja a humanitárius katasztrófa megelőzésének, és felszólított a tengerentúlon befagyasztott több milliárd dollárnyi afgán vagyon felszabadítására.

"Káoszba akarjuk taszítani Afganisztánt, vagy megpróbáljuk stabilizálni az országot?"

- tette fel a kérdést Dubajban. Véleménye szerint az emberi jogok védelmének és egy inkluzív, alkotmányos kormánynak a felállítása is része kellene hogy legyen a nemzetközi közösség tevékenységének.

Pakisztán szoros kapcsolatot ápol a tálibokkal, gyakran vádolják azzal az országot, hogy támogatta a tálibokat az Amerika támogatta kabuli kormánnyal szemben viselt harcában. Iszlámábád tagadta ezeket a vádakat.

Per Olsson Fridh svéd fejlesztési miniszter szerint a tálibok mindeddig nem tudták bizonyítani, hogy maguk mögött hagyták volna az elnyomó politikát, mely 1996-2001 közt jellemezte őket. A feltételeket sem tartja megfelelőnek arra, hogy az európai országok újra megnyissák nagykövetségeiket Kabulban. A diplomáciai tevékenységek helyszíne jelenleg Katar.

Chaudhry szerint azonban itt az ideje, hogy az Egyesült Államok, Kína és más nagyhatalmak keretet határozzanak meg Afganisztán új vezetőinek hivatalos elismerésére és a tálibok elleni ENSZ-szankciók feloldására: ez az új kormány néhány tagját is érinti. Ez, valamint a közvetlen gazdasági segítségnyújtás az egyetlen módja az instabilitás elkerülésének véleménye szerint.