Nyitókép: Tunisian Presidency / Anadolu Agency / Getty Images

Átalakítja az ország politikai rendszerét és ezentúl rendeletekkel kormányoz a tunéziai államfő

Infostart / MTI
2021. szeptember 23. 12:46
Rendkívüli intézkedések életbe léptetését jelentette be szerdán Kaesz Szaíd tunéziai elnök, amelyekkel de facto rendeleti kormányzást vezet be.

Az államfő szerdán bejelentette, hogy különleges rendelkezéseket léptetett életbe a törvényhozói és végrehajtói hatalom gyakorlása érdekében - közölte az elnöki hivatal, amely a részletekre nem tért ki.

A közlemény szerint Szaíd bizottságot hoz létre, amelynek a feladata Tunézia politikai rendszerének a javítása lesz, és fenntartja a parlament júliusi felfüggesztését.

Az új rendelkezések, amelyek célja, hogy a 2014-ben elfogadott alkotmány alapján létrehozott, egyfajta elnöki-parlamenti köztársaságot elnöki köztársasággá alakítsák, a tunéziai Hivatalos Közlönyben jelentek meg.

"A törvényhozói jellegű okmányok a köztársasági elnök által aláírt rendeletek formájában jelennek meg" - olvasható az egyik cikkben.

Egy másik cikk szerint "az elnök gyakorolja a végrehajtó hatalmat egy kormányfő által vezetett minisztertanács segítségével". A köztársasági elnök elnököl a kormányüléseken, bízza meg, és váltja le a kormányfőt - olvasható még a rendelkezésekben.

Az eredetileg érvényben lévő rendszerben a végrehajtó hatalom jelentős része a kormány kezében volt, és a Szaíd által bejelentetett intézkedések egyértelműen az elnök hatalmát növelik.

Szaíd bírálói államcsínnyel vádolták az elnököt július 25. után, amikor menesztette a kormányfőt, felfüggesztette a parlamentet és megragadta a végrehajtói hatalmat. Augusztus 24-ig "újabb rendelkezésig" meghosszabbította az intézkedést. Két hónappal később azt várták, hogy módosítja az ország 2014-ben elfogadott alkotmányát. Az észak-afrikai arab ország a 2011. évi "arab tavasz" után demokratikus államrendet vezetett be.

Az elnök ígéretei ellenére továbbra is halogatja az új miniszterelnök kinevezését, miközben válságban van az államháztartás.

Az elnök a hivatala szerint azt is közölte, hogy továbbra is tiszteletben tartja a hatályos alkotmány valamennyi olyan elemét, amely nem mond ellent az általa bevezetett különleges intézkedéseknek.

Rasíd Ganúsi, a mérsékelten iszlamista Ennada párta vezetője szerint Kaesz Szaíd kijelentései az alkotmány hatályon kívül helyezését jelentik, amit a pártja nem fogad el.

Egy katonai bíróság kedden börtönbüntetésre ítélte az iszlamista Karama párt két parlamenti képviselőjét - közölte egy ügyvéd. Az ítéletet a parlament júliusi felfüggesztése után emberi jogok helyzete miatt fokozódó aggodalmak közepette mondták ki. Nidal Szaúdi és Szaíf Eddin Malhúf, a párt egyik vezetője és a parlamentben Szaíd elnök heves bírálója ítéletével immár öt parlamenti képviselő ül börtönben.