Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Kiderült, mi történik, ha nem Angela Merkel pártja nyeri a német választást

Infostart
2021. szeptember 10. 19:35
A CDU-s kancellárjelölt egy közszolgálati műsorban válaszolt az állampolgárok kérdéseire. Armin Laschet a lehetséges koalíciókról is nyilatkozott.

A CDU-t a rivális SPD a múlt hónapban megelőzte, azóta pedig még inkább növelte előnyét. Armin Laschet személyes támogatottsága még rosszabbul áll, ő a legkevésbé népszerű kancellárjelölt a három induló közül – írja a Spiegel cikke alapján a Portfolio.

Laschet ugyanakkor kijelentette, hogy bízik a győzelemben, illetve abban, hogy a CDU/CSU-szövetség adja majd Németország következő kancellárját a jövőben.

Szóba kerültek a lehetséges koalíciós opciók is, mivel a jelenlegi mérések alapján csak három párt összefogása biztosítana kormányzóképes többséget egy majdani német kormánynak.

Laschet ennek kapcsán leszögezte, hogy

a CDU/CSU nem kíván kisebbik koalíciós partnerként részt venni a kormányzásban, ha nem ők nyernék a választást.

A CDU-s jelölt emellett határozottan kijelentette, hogy semmilyen formában nem terveznek együttműködni a populista AfD-vel.

A kereszténydemokrata politikus a programjáról elmondta: támogatja a klímaváltozás elleni küzdelmet, ugyanakkor szerinte a szenet nem lehetséges 2038 előtt kivezetni az energiapiacról anélkül, hogy az ne járjon munkahelyek megszűnésével.

Ami pedig a minimálbér emelésének kérdését illeti, Laschet szerint ez nem a nagypolitikára, hanem a szakszervezetekre tartozik.