Nyitókép: twitter

Újabb országban volt katonai puccs

Infostart / MTI
2021. szeptember 6. 16:13
Elfogták a guineai államfőt, kijárási tilalmat vezettek be az egész országban.

A puccsot megkísérlő guineai katonák közölték. hogy az általuk őrizetbe vett Alpha Condé államfő jól van, és nem esett bántódása.

A szervezetüket Nemzeti Gyűlés és Fejlesztési Bizottságnak (CNRD) nevező zendülők nem árulták el, hogy hol tartják fogva a 83 éves államfőt, de tudatták az állami tévében közleményükben, hogy szavatolják a sértetlenségét, és biztosítanak neki orvosi ellátást.

A CNRD közölte azt is, hogy katonai parancsnokok lépnek a régiók kormányzóinak helyére, a távozó minisztereket és az intézmények vezetőit pedig hétfőn, helyi idő szerint 11 órára megbeszélésre hívják a parlamentbe. A megjelenésük kötelező, a távolmaradást a CNRD elleni lázadásnak fogják elkönyvelni.

A zendülők közölték azt is, hogy további tájékoztatásig kijárási tilalmat vezetnek be az ország egész területén.

A hadsereg különleges alakulatai puccskísérletet hajtottak végre vasárnap a nyugat-afrikai országban. A Mamady Doumbouya ezredes (a képen) vezette lázadók behatoltak Conakry kormányzati negyedébe, és őrizetbe vették Alpha Condé elnököt.

A francia idegenlégiósból lett ezredes bejelentette, hogy felfüggesztik az alkotmányt, feloszlatják a parlamentet, leváltják a kormányt és lezárják az ország határait.

Alpha Condé tavaly októberben nyerte el a harmadik mandátumát. A választás alatt és után erős feszültség uralkodott a nyugat-afrikai országban, többtucatnyian haltak meg összetűzésekben, és többtucatnyi ellenzékit vettek őrizetbe. Condé tavaly márciusban az élénk tiltakozás ellenére új alkotmányt fogadtatott el, amelynek célja szerinte "az intézmények korszerűsítése" volt.