Nyitókép: Pixabay

Túszejtés Németországban: egy kerület teljes internetes rendszerét blokkolja egy zsaroló

Infostart
2021. július 29. 15:35
A németországi Szász-Anhalt tartomány egyik kerületében (Anhalt-Bitterfeld, egy nyolc városkát felölelő régió) július eleje óta totálisan áll a helyi közigazgatás teljes számítógépes rendszere.

A keletnémet régió hatósági internetes és számítógépes állományát zsarolóvírussal zárolták még a hónap elején, és csak váltságdíj ellenében hajlandók az elkövetők felszabadítani az állományt. Mivel sem a helyi, sem a tartományi vezetés nem kíván fizetni, egyelőre részint megpróbálják leválasztani a gépállományról a fertőzött szoftvert, részint pedig igyekeznek szinten tartani a napi ügyintézést, egyelőre számítógépes háttér nélkül.

Ez utóbbihoz amúgy a német védelmi erők segítségét is kérték, miután a régió vezetése a meglévő eszközök és információk híján rendkívüli állapotot rendelt el, és megkezdték egy sürgősségi ügyintézési infrastruktúra felállítását, ami teljesen független a túszul ejtett állománytól.

Az új hálózat felállításába beszállt a föderális kiberbiztosági hivatal (BSI) különleges egysége is, amely július 22. óta tevékenyen támogatja a kerület adminisztrációs kapacitásának a helyreállítását és működtetését, valamint részt vesz az okozott károk felmérésében.

A váltságdíj összege nem ismert, de az esetről beszámoló Euractiv német szolgáltatása háttérbeszélgetésekből tudni véli, hogy hasonló esetben általában

minimum hat számjegyű a követelt összeg.

Igaz – tették hozzá a megszólaltatott szakértők – ilyen esetben általában a teljes technikai infrastruktúrát le kell cserélni, ami többnyire önmagában is meghaladja a hat számjegyű költségeket.

A zsarolók – akiknek kiléte, lehetséges származása egyelőre a hatóságok előtt is ismeretlen –, hogy követelésüknek nyomatékot adjanak,

a zárolt információk egy részét elkezdték publikálni az illegális interneten.

A szakértők első becslése szerint egyébként a betörést valószínűleg a helyi számítógépes rendszer nyomtatási programján keresztül hajtották végre.

Jelentések megjegyzik, hogy Németországban az elmúlt években mintegy 500 zsarolóvírusos kibertámadásra került sor, pontosabban ennyi került nyilvánosságra. Mert hatósági becslések szerint a hasonló helyzetbe került áldozatok alig 12 százaléka fordul csak rendőrséghez, tartva a zsarolók fenyegetésétől (ami a teljes nyilvánosságra hozataltól a teljes adattörlésig széles skálán mozoghat).