Nyitókép: MTI/AP/Luca Bruno

Hamarabb betörhetett a koronavírus Olaszországba, mint eddig hittük

Infostart
2021. július 7. 10:28
Friss bizonyítékok szerint már hetekkel azelőtt elkezdhetett terjedni a koronavírus Olaszországban, hogy hivatalosan észlelték volna az első helyi fertőzéses esetet.

A koronavírus áldozatainak családjait képviselő ügyvédek szerint annak az ötvenes éveiben járó férfinak az orvosi adatai, akit 2020. január végén kétoldali tüdőgyulladással vettek fel egy kórházba Bergamóban, a járvány első hulláma során súlyosan érintett Lombardia tartományban, megváltoztathatják azt, amit az olaszországi járvány eddigi menetéről tudunk.

"Ennek a lehetséges gondatlanságnak sok elkerülhető haláleset lett a következménye. Ha ez olyan döntés volt, amely politikai döntésként felülről érkezett, akkor ez azt jelentené, hogy az emberek inkább a politika miatt haltak meg, mint a vírus miatt" - mondta Consuelo Locati, aki két jogi ügyben képvisel olasz családokat.

Más volt a protokoll tesztelésnél

A The Guardian rendelkezésére bocsátott orvosi adatok tanúsága szerint a férfit 2020. február 17-én bocsátották otthonába a kórházból, ez négy nappal azelőtt volt, hogy az első helyi fertőzést hivatalosan rögzítették volna a Lombardiában található Codognóban. A hivatalos adatok szerint a codognói eset előtt mindössze két ,Vuhanból érkezett kínai turistát diagnosztizáltak új koronavírussal. A turisták január 23-án érkeztek az országba, és egy hét múlva Milanóban kerültek kórházba.

Olaszország volt az első európai ország, amelyet az új koronavírus letarolt: több mint 127 ezren haltak bele az országban a fertőzésbe. A halálos áldozatok száma ennél csak Nagy-Britanniában magasabb.

A codognói eset előtt csak azokat tesztelték, akik a tüneteik megjelenését megelőzően 14 nappal Kínában jártak:

az egészségügyi minisztérium által 2020. január 22-én közzétett iránymutatások szerint azonban a vizsgálatot azokon is el kellett volna végezni, akiknél "szokatlan és váratlan klinikai lefolyás jelentkezik, különösen, ha a megfelelő kezelések ellenére hirtelen romlás következik be, függetlenül lakóhelyüktől vagy utazási előzményeiktől".

Minden jel koronavírusra utal

A bergamói betegnél köhögés és lázas jelentkezett napokkal azelőtt, hogy Seriate város kórházába került. A beteg tüdejének CT-vizsgálata azt mutatta, hogy "a bal tüdőben árnyékos parenchimavastagodás volt, amely olyan volt, mintha őrölt üveg lenne". A vizsgálat eredményei megegyeztek azokkal a jellegzetességekkel, amelyek a tüdőgyulladás klinikai vagy radiológiai bizonyítékai. Most azt vizsgálják, hogy tesztet végeztek-e a betegnél: ha nem, az azt jelenti, hogy a helyi hatóságok figyelmen kívül hagyták a minisztériumi irányelvet.

Az új bizonyítékokat a római polgári bíróságon csütörtökön tartandó első tárgyaláson is bemutatják egy olyan ügyben, amelyet ugyanez a családcsoport indított, mivel összesen 100 millió euró kártérítést követelnek az olasz kormánytól.

Rendszerszintű hanyagság vádja

Locati elmondta, hogy meg van győződve arról: az eddig összegyűjtött bizonyítékok a rendszerszintű hanyagság bizonyítékai. "Az orvosi feljegyzések azt mutatják, hogy a koronavírus legalább

egy hónapig észrevétlenül terjedhetett Olaszországban,

mivel nem tartották be a járványügyi felügyeletre vonatkozó iránymutatásokat" - tette hozzá.

Az olasz orvosok a pandémia kezdete óta beszélnek arról, hogy úgy vélik, hetekkel az első hivatalos eset előtt voltak már koronavírusos esetek az országban. Egyes híradások már 2019 decembere kapcsán koronavírusos megbetegedésekről szóltak. A codognói eset egy 38 éves nőhöz kapcsolható, akinek radiológusa ragaszkodott a teszteléshez azt követően, hogy a tüdőröntgen egyértelműen koronavírusra utalt. A páciens nem járt megbetegedése előtt külföldön.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!