Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Szlovákia visszaküldte a Szputnyik V-vakcinák nagy részét

Infostart / MTI
2021. július 3. 08:00
Az eredeti áron adta át Oroszországnak a koronavírus elleni oltásokat - közölte pénteken a szlovák egészségügyi minisztérium.

A márciusban érkezett 200 ezer adagból 160 ezret adtak el újra a gyártó országnak, dózisonként az eredeti vételi - 9,95 dolláros (3000 forint) - áron.

Magyarországon kívül Szlovákia eddig az egyetlen uniós tagállam, ahol Szputnyik V-vakcinát is használnak a koronavírus ellen.

Az egészségügyi tárca közlése szerint 10 500 ember kapta meg a Szputnyik V első dózisát, és még 8 ezren regisztráltak erre az oltásra. A jelentkezési lehetőséget június 30-án lezárták, és múlt héten jelezték: a megmaradt oltóanyagokat eladják vagy adományként továbbadják, mivel szavatosságuk hamarosan lejár.

  • A Szputnyik V beszerzése kapcsán Szlovákiában több hétig tartó, kormányátalakításhoz vezető válság alakult ki a négypárti kormánykoalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte az ügyletet.
  • Az oltóanyagot - amelyről a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) különböző okokra hivatkozva hónapokig nem adott ki teljes körű szakvéleményt - végül Magyarország segítségével sikerült bevizsgáltatni.
  • Május végén engedélyezték az orosz vakcina alkalmazását, de az oltóanyagból jóval több állt rendelkezésre, mint amennyien szerették volna kifejezetten azt beadatni maguknak.