Nyitókép: Twitter/observatornews.ro

Robbanás után órákig lángokban állt a legnagyobb román kőolaj-finomító a Fekete-tengernél

Infostart
2021. július 2. 15:25
Baleset történt a Petromidia Kőolaj-finomítónál a romániai Navodari településen. Messziről látszik a gomolygó fekete füst.

Eddig ismeretlen okokból robbantás történt pénteken a năvodari-i Petromidia Kőolaj-finomítónál - írták román hírportálok. Az G4Media internetes portál a Konstanca Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőségre (ISU) hivatkozva azt írta, hogy az egyik finomító-berendezés hibásodott meg; további robbanástól nem kell tartani. A finomítót kiürítették.

Az observatornews.ro azt írta, egy ember elhunyt és öt sérült szorul kórházi ellátásra. A sérült személyek 30 és 50 év közöttiek, ketten súlyos égési sérüléseket szenvedtek, állapotuk válságos.

A pénteken délben történt robbanás következtében a hatóságok életbe léptették a piros jelzésű mentési akciót, Florin Citu miniszterelnök elrendelte, hogy Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár irányítsa a mentést. A Rompetrol vállalat közölte, a tüzet lokalizálták, megfékezték a továbbterjedését, és remélik, hogy mielőbb sikerül eloltani.

A füstoszlop olyan magasra nyúlt, hogy beszámolók szerint még Mamaiáról is látni lehetett.

A környéken lakókat és ott járókat arra figyelmeztették, hogy mérges gázok kerülhettek a szabadba, és lehetőleg ne tartózkodjanak a robbanás helyszínének egy kilométeres körzetén belül. Sőt a környéken lakóknak azt tanácsolták, hogy az ablakokat se nyissák ki.

A maszol.ro beszámolója szerint az üzem a Rompetrol Rafinare vállalat tulajdona. A năvodari-i Petromidia az ország legnagyobb, Dél-Kelet-Európa egyik legnagyobb olajfnimoítója. A Rompetrol többségi tulajdonosa a kazahsztáni állami gáz- és oljaipari vállalat, a KazMunayGas.

  • Rompetrolt a bukaresti értéktőzsdén jegyzik, részvényei 11 százalékkal csökkentek a robbanást követően.
  • A kazahsztáni vállalat tulajdonában van a dél-romániai Ploiesti városban található Vega finomító is.
  • A Petromidia finomítóból kikerülő üzemanyaggal látják el a Rompetrol romániai, moldovai, bulgáriai és gerogiai benzinkúthálózatát.