Nyitókép: John G. Mabanglo

Dörzsölheti a tenyerét a Facebook, de…

Infostart
2021. június 30. 15:52
Visszadobta az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság és további 48 amerikai állam beadványait a bíróság abban az ügyben, melyet a Facebook monopolhelyzetének megszüntetése érdekében indítottak a felperesek tavaly decemberben. A bizottságnak egy hónapja van, hogy jogilag megalapozottabb anyagot terjesszen elő.

A bíróság visszadobta az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, azaz FTC) és 48 állam keresetét, mely a Facebook monopolhelyzetének megállapítását, illetve a cég feldarabolását kérte a testülettől. A hírre a Facebook részvényei azonnal szárnyalni kezdtek a tőzsdén, a cég értéke ezzel a történelem során

először lépte át az ezermilliárd dolláros álomhatárt

– írja a HWSW informatikai hírmagazin.

A közösségi oldal ellen két eljárás is indult tavaly decemberben, egy a WhatsApp, egy pedig az Instagram felvásárlása kapcsán. Az államok és a bizottság mindkét esetben azzal vádolják a Facebookot, hogy a két platformot azért vásárolta fel, hogy azok birtokában monopol helyzetet alakítson ki a piacon, teljesen ellehetetlenítve a kisebb konkurenseket.

Az ügyben eljáró bíró döntésében közölte, az FTC beadványa nem támasztja alá kellően azt, hogy a Facebook visszaélt volna erőfölényével a piacon, a jogilag nem megfelelően előkészített beadvány alapján így per nem indítható. Az FTC ugyanakkor

július 29-ig haladékot kapott egy újabb, jogi szempontból megalapozottabb beadvány elkészítésére.

A bíróság az államok beadványát emellett azzal utasította el, hogy túl sok idő telt el azóta, hogy a Facebook felvásárolta a WhatsAppot és az Instagramot (előbbi 2014-ben, utóbbi 2012-ben került a céghez), így azoknak korábban kellett volna élniük a jogorvoslati lehetőséggel. Utóbbi ügyben nincs lehetőség újabb indítvány benyújtására.