Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Romániában már a 12-15 éveseket is oltják a jövő héten

Infostart
2021. május 29. 13:23
Románia megvárja az Európai Bizottság döntését, de már készül az oltásra.

A tényleges oltással megvárják az Európai Bizottság jóváhagyását, de a romániai oltási kampány vezetője arra számít, hogy jövő hétre minden feltétel adott lesz a munka megkezdéséhez. A gyerekek ugyanazokon az oltópontokon kaphatják majd meg a vakcinát, mint a felnőttek.

A Digi24.ro beszámolója szerint Valeriu Gheorghiță elmondta: már folyik a regisztrációs oldal átalakítása, hogy a szülők bejelenthessék oldásta gyermekülket.

Korábban a hotnews.ro hírportál arról számolt be, hogy a vakcinázás már szombaton megkezdődhet és ehhez Bukarest egyik közparkjában e célból felállítottak két mobil oltóállomást. Ezt azonban utóbb cáfolták.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken a 12-15 éves kiskorúak számára is ajánlotta a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját.

Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) a vakcina vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy az oltóanyag ugyanúgy viselkedik a gyermekeknél, mint a 16 évesnél idősebb serdülőknél és felnőtteknél, ezért minden 12 évesnél idősebb embernél biztonsággal alkalmazható a koronavírus-fertőzés megelőzésére.

Az Európai Bizottság még nem adta meg hozzájárulását a gyerekek beoltásához.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!