Nyitókép: MTI/EPA/BELTA/Andrej Sztaszevics

Később jött meg az email a bombafenyegetésről, mint hogy földre kényszerítették a gépet

Infostart / MTI
2021. május 27. 17:39
Fehéroroszország azzal igyekezett igazolni a Ryanair-repülő földre kényszerítését, hogy bombafenyegetést kaptak a Hamásztól. Egy svájci emailszolgáltató tájékoztatása szerint nem stimmel az időrend.

A bombafenyegetést, amelyre hivatkozva a fehérorosz légi irányítás minszki leszállásra kényszerítette a Ryanair légitársaság járatát fedélzetén a később őrizetbe vett Raman Prataszevics ellenzéki újságíróval, a gép eltérítése után küldték – tudatta a Proton Technologies AG nevű svájci, adatvédelemre szakosodott emailszolgáltató.

A cég nem árult el többet az üzenettel kapcsolatban, de megerősítette, hogy azután küldték, hogy a fehérorosz légierő eltérítette a gépet.

"Nem láttunk hiteles bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a fehérorosz állítások igazak

– állította a svájci cég közleményben. – Támogatni fogjuk az európai hatóságokat vizsgálataikban, mihelyst jogi kérelmet kapunk erre."

A fehérorosz légi irányítás vasárnap egy bombafenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra kényszerítette a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. A kényszerleszállás után a minszki biztonsági szervek letartóztatták a gépen utazó Raman Prataszevicset, a szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna 26 éves volt főszerkesztőjét, miután a NEXTA az ellenzéki hangok legfőbb platformjává vált a tavaly augusztusi fehérorosz elnökválasztást követő tömegtüntetések idején. Prataszevicsen kívül letartóztatták barátnőjét, Szofija Szapegát is.

A fehérorosz hatóságok szerint a Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalom bombafenyegetése miatt kényszerítették leszállásra a repülőgépet. A Hamász tagadta, hogy tudomása vagy bármi köze lenne bármilyen bombafenyegetéshez, az európai vezetők pedig államilag szervezett emberrablással vádolták Fehéroroszországot.

A londoni székhelyű Dossier Center nevű kutatócsoport szerdán közzétette az emailt, amelyik az állítólagos Hamász-fenyegetést tartalmazta. Ebből az derült ki, hogy az emailt 24 perccel azután küldték, hogy a fehérorosz hatóságok tájékoztatták a gép személyzetét a bombafenyegetésről. Az email elküldésének idejéről először a Daily Beast amerikai hírportál és a Newlines Magazine számolt be.

Forrás: dossier.center

Az üzenetnek az a lényege, hogy ha az Európai Unió nem áll le Izrael támogatásával a mostani háborúban, akkor felrobbantják Vilnius fölött a bombát. Az nem villágos, hogy az EU hogyan hozhatott volna döntést a kérdésben a repülő landolásáig hátra lévő legföljebb egy órában.

Az európai vezetők újabb szankciókat készítenek elő Fehéroroszországgal szemben a vasárnapi incidens miatt.