Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Időt nyer a vírus - ez várhat arra az országra, ahol elfogy az oltandó, és kevés is

Infostart
2021. április 17. 07:25
Az Egyesült Államokban már ezzel állnak szemben. És körvonalazódik egy ennél nagyobb baj is.

Az Egyesült Államokban már nincs vakcinahiány, más gond azonban igen: egyes raktárak azért vannak tele oltóanyaggal, mert nincs, akinek beadják, és ez még a kisebbik baj - írja a Bloomberg hírügynökség nyomán a Napi.hu.

A tengerentúlon ugyanúgy, mint mindenhol máshol az a végcél, hogy a lakosság 70-80 százaléka be legyen oltva, de ettől nagyon messze vannak; a lakosság 37 százaléka van legalább egyszer beoltva, de nagyon fogynak a jelentkezők.

Virginia államban az elérhető vakcinák 83 százalékát felhasználták, de az államon belül nagy különbségek vannak: a demokrata többségű Charlottesville-ben jobban kérik az oltást, a republikánusabb Lynchburgban alig, így

"vakcinaturizmus" alakult ki,

összességében azonban a raktári mennyiség növekszik, ami a Bloomberg elemzése szerint arra utal, hogy "nem lesz elérve" a nyájimmunitás az oltási kampány befejeződésééig.

Washingtonban most azon ügyködnek, hogy átalakítsák a szállításokat, és az oltakozóbb kedvű államokba több vakcinát szállítanak, eddig ugyanis csak a népesedési számokat nézték szállításkor.

A cikk arra is rámutat, hogy

a védtelen emberek még mindig magas száma miatt "időt nyer a vírus", bennük mutálódhat és köztük terjedhet,

és ha ők fertőzni kezdik az embereket, azzal jelentősen ronthatják a járvány elleni harc esélyeit.