Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kína évi 400 millió adag Oxford/AstraZeneca oltóanyag gyártására készül

Infostart / Fóris György
2021. február 2. 16:08
Lezárult annak a sencseni gyárnak a kapacitásbővítése, amit eredetileg évi 200 millió adag brit-svéd vakcina gyártására állítottak rá, most azonban megduplázhatja termelését.

Világszerte növekvő erőfeszítéseket tesznek, hogy növeljék az oltóanyaggyártás és -terjesztés volumenét. A sencseni Kangtai gyár ennek jegyében kétszerezte meg kibocsájtását, míg Európában a német egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy mihelyt megkapják az európai uniós engedélyt, haladéktalanul sort kell keríteni az orosz és a kínai oltóanyagok beszerzésére is.

A sencseni üzem tavaly az Oxford/AstraZeneca által kifejlesztett AZD1222 típusú vakcína gyártására kapott lehetőséget, azzal a feltétellel, hogy ennek révén legalább 200 millió adaggal látják el a kínai piacot. A gyártók most a kapacitás megduplázásával külső felhasználók kiszolgálására is képes lesz már.

Ezzel egy időben Jens Spahn német egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy mihelyt az orosz és a kínai oltóanyagok megkérik és megkapják az Európai Gyógyszerügynökség formális jóváhagyását, meg kell kezdeni ezeknek a vakcináknak a beszerzését is.

„Ha egy oltóanyag biztonságosnak minősül, akkor be kell vetni, függetlenül attól, hogy melyik országban fejlesztették”

– jelentette ki a német miniszter, aki a megelőző napokban visszatérően mélységes elégedetlenségének adott hangot a vakcinák relatíve lassú európai terjedése miatt.

Az oltási kampány gyorsítását szorgalmazta Emmanuel Macron francia elnök is, aki arra figyelmeztetett, hogy a folyamat ténylegesen "versenyfutás az idővel", amiben nem szabad veszíteni.

Mindeközben Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök kedden számos európai lapban – köztük a francia Le Monde-ban – megjelent interjújában ismét amellett érvelt, hogy

a bizottsági megközelítés volt a helyes, amikor a vakcinák engedélyezésénél a teljes biztonságra és a gyártói felelősség elismertetésére helyezték a hangsúlyt,

akár a kezdeti terjesztés relatív lassúsága árán is.

Szerinte most, hogy a folyamat fokozatosan beindul, egyszerre lehet majd mind inkább megfelelni a mennyiségi, és mindeközben folyamatosan a biztonsági elvárásoknak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!