Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Derűlátó republikánus nyilatkozat a Biden-féle gazdasági mentőcsomagról szóló egyeztetés után

Infostart / MTI
2021. február 2. 06:43
Nem született megegyezés Joe Biden amerikai elnök koronavírus miatti gazdasági mentőcsomagjáról az elnök és kilenc, republikánus szenátor között hétfőn zajlott megbeszélésen.

Jóllehet Susan Collins maine-i szenátor az egyeztetéseket követően derűlátóan nyilatkozott, egyelőre nem sikerült eredményt elérni a mentőcsomag nagyságáról. Collins azt mondta, megegyeztek abban, hogy folytatják megbeszéléseket.

Biden már beiktatása előtt bejelentette, hogy 1,9 billió dolláros gazdaságösztönző csomagot kezdeményez, ám a republikánusok egy kisebb költségvetésű, 618 milliárdos csomagot javasolnak.

A hétfői találkozót néhány nappal azt követően tartották, hogy magas rangú demokrata politikusok azt mondták, a mentőcsomagot szükség esetén republikánus támogatás nélkül is megpróbálják elfogadtatni a törvényhozásban.

Chuck Schumer, a Demokrata Párt szenátusi frakcióvezetője kedden leszögezte: szeretnének együttműködni a republikánusokkal a törvény kétpárti elfogadása érdekében, "de ha muszáj, akkor akár nélkülük is".

Hasonlóan nyilatkozott pénteken Biden, kiemelve: a legtöbb gazdasági szakember úgy véli, hogy még ennél is több pénzre lehet szükség.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtófőnöke a hétfői találkozót követően megismételte az elnök nyilatkozatát, miszerint a mentőcsomag veszélye nem az, hogy túl nagy, hanem az, hogy még mindig túl kicsi.

A terv értelmében ebből a pénzből finanszíroznák a nemzeti oltási programot, valamint sok alacsony jövedelmű amerikai 1400 dollár értékű csekket kapna.

Elemzők szerint a szenátorok és Biden hétfői találkozója arra utal, hogy a republikánusok közt vannak olyanok, akik a Biden-adminisztrációval való együttműködést szorgalmazzák.