Nyitókép: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

Belgium be akarja tiltani az ország elhagyását is

Infostart
2021. január 22. 17:33
A belga kormány pénteken várhatóan bejelenti, hogy január 31. és március 1-je között tiltottnak minősít minden, nem kifejezetten „szükségesnek” minősülő külföldi utazást.

Az RTBF.be belga hírszolgálat jelentése szerint a kormány járványügyi válságbizottsága délután vitatja meg a brit variáns gyors terjedése folytán előállt helyzetet, és ennek fényében várható az utazási tilalom elrendelése. Belgiumban eddig is hivatalosan a „határozottan nem tanácsolt” formula szerepelt a külföldre utazások kapcsán, de a hatóságok beismerése szerint ennek visszatartó hatása nem bizonyult elegendőnek.

Erre válaszul készülnek arra, hogy a „tiltás” fokozatába lépjenek, mikor is az ország elhagyását nyomós és valós indokkal kell tudni alátámasztani. A turizmus vagy pihenés értelemszerűen nem fog ebbe a kategóriába tartozni, cserébe külön listát is összeállítanak majd a „szükségszerű” kategóriába sorolható lehetőségekről.

A belga kormány mindezzel a tavalyi példát kívánja elkerülni, mikor a tavaszi utazásokról hazatérők által bevitt vírusok miatt a járvány igen rövid idő alatt ugrásszerűen elterjedt.

A fenti intézkedéssel egy időben arról is határoznak, hogy

a karantén idejét a jelenlegi hétről ismét visszaállítják a tíz napra.

Ez utóbbit azzal magyarázta a belga Covid-munkacsoport elnöke, hogy adataik szerint a vírussal fertőzöttek mintegy harmadánál még hét nap után is kimutatták a fertőzés meglétét.

Alexander de Croo belga miniszterelnök csütörtökön, az EU-országok vezetőinek videokonferenciáján igazából uniós léptékű utazási tilalom elrendelését javasolta kollégáinak, ez azonban ebben a formában – a belső piaci szabad mozgás fenntartására hivatkozva – nem kapott támogatást. Uniós szinten változatlanul a „nem szükségszerű” utazások korlátozása érvényes. Tagállami belső szigorítás lehetőségét azonban nem tiltja a közös uniós álláspont.