Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Templomzártól maratoni téli szünetig - így korlátoz most Európa

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2021. január 6. 20:16
Számos országban már most január végéig tartó zárás mellett törtek lándzsát. Covid-következmények katalánoktól ukránokig.

"Elfelejthetjük a január 20-ai nyitást. Ez nyílt titok" - fogalmazott az egyik francia vendéglátó-ipari képviselet elnöke azt követően, hogy az ágazat küldöttsége a gazdasági miniszterrel találkozott. A kormányzati bejelentés csütörtökre várható.

Németországban január 30-ig meghosszabbítják az érvényben lévő korlátozásokat és újabb szigorításokat is bevezetnek. A fertőzési gócpontokban korlátozzák a helyiek mozgásterét, továbbra is zárva tartanak az iskolák és az óvodák, és bezárják az üzemi konyhákat.

Nagy-Britanniában a kormány Anglia egész területére szigorításokat rendelt el. A lakosok csak a legindokoltabb esetekben hagyhatják el otthonukat, munkába is csak azok járhatnak, akiknél az otthoni munkavégzés nem megoldható. A skót kormány csaknem egyhavi zárlatot rendelt el.

Bezárják a vallási intézményeket

és az iskolák is jórészt online oktatásra állnak át. Írországban a kormány szerdán elrendelte csaknem az összes iskola bezárását legalább három hétre a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Ugyanilyen szünetet rendelt el az építkezésekre vonatkozóan.

Ausztriában a kormány terveivel ellentétben január 24-éig tart a teljes zárlat, a 24 órás kijárási korlátozás, január 18-án azonban a gyerekek visszatérhetnek az iskolákba.

Olaszország január 7-től váltakoznak a korlátozások és oldások.

Két napra napközben feloldják a kijárási tilalmat, újranyitnak az üzletek és elvitelre dolgozhat a vendéglátás is. Hétvégén viszont nem lehet elhagyni a településeket, zárva tartanak a kereskedelmi központok és éjszaka is érvényes a kijárási tilalom.

Spanyolország Katalónia tartományában csütörtöktől 10 napra újabb korlátozásokat vezetnek be. Bezárják a bevásárlóközpontokat, az edzőtermeket, hétvégenként a nem létfontosságú szolgáltatások sem működhetnek és korlátozzák a települések közötti szabad mozgást is.

Horvátországban sem tervezik a korlátozások enyhítését, a szlovén kormány pedig jjanuár 13-ig hosszabbította meg az intézkedéseket, amely többek között az üzletek zárva tartására, a lakhelyelhagyási és az éjszakai kijárási tilalomra vonatkoznak.

Ukrajnában január 8-án lép életbe egy háromhetes szigorított karantén. Az üzletekben kizárólag élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodási, és illatszereket, állateledeleket, magvakat és növényvédőszereket lehet árusítani, ruhaneműket, sajtótermékeket azonban nem.

Január 24-ig az oktatás is szünetel.

Itthon a korlátozások jelenleg január 11-ig vannak érvényben, a kormány ezen a héten dönt a továbbiakról.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Covid-korlátozások - Európa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást