Nyitókép: Facebook

Hatalmas havazás Ausztriában, óriási a lavinaveszély – videó

Infostart
2020. december 7. 15:50
Ötös, vagyis extrém magas lavinariasztást adtak ki Kelet-Tirolban a hirtelen esett rengeteg hó miatt. Folyamatosak a lavinák, amelyek már több házat is megrongáltak.

Kelet-Tirolban, Prägraten faluban 29 embernek kellett elhagynia a házát lavinaveszély miatt szombaton. Nem sokkal később valóban lezúdult egy nagy lavina a településnél. Egy étterembe és egy gazdaságba is betört a hó. Hopfgarten településen egy hatalmas ház vált megközelíthetetlenné egy lavina miatt. Lienzben szombaton a havazás átváltott esőbe, emiatt pedig árvizek és sárlavinák keletkeztek, amelyek pincéket öntöttek el – írja az Origo.

Nagyon sok helyen okozott áramszüneteket a havazás: a vastag hó miatt fák dőltek villanyvezetékekre, máshol pedig az erős szél döntötte ki a karókat. Rengeteg a járhatatlan út, egy részüket még nem tudták megtisztítani a hótól, több helyen pedig lavinától tartanak, ezért inkább lezártak az utakat.

Vasárnap folytatódott az erős havazás Karintiában és Tirolban, így már sok helyen a másfél métert is eléri a hó vastagsága. Meteorológusok szerint azonban hétfőig újabb egy méterre lehet számítani. A karintiai Lesach-völgyben 275 mm csapadékot mértek vasárnap reggel.