Nyitókép: Ronald Zak

Bécs után - Megszólalt a TEK vezetője

Infostart
2020. november 5. 07:45
Nem nőtt a veszély nálunk, az osztrák titkosszolgálat pedig mintaszerűen dolgozott - mondta Hajdu János egy tévéinterjúban.

Az ATV-nek adott interjút a bécsi terrortámadást követően a magyar-osztrák határra erősítést küldő Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője, Hajdu János.

Elmondta, a bécsi merénylőről az osztrák hatóságok korábban is tudták, hogy 2018-ban válságövezetbe akart harcolni menni, de Törökországból visszatoloncolták Ausztriába, ahol 6 hónap fogság után szabadult.

Szerinte "nem bonyolult" a bécsi ügy, de ha a gyanúsítotti kör kiterjed majd az elkövető ismerősi, baráti körére, akkor több országra is kiterjedhet a nyomozás.

Úgy látja:

attól még, mert a magyar határtól 70 km-re történt a merénylet, még nincs nagyobb veszély Magyarországon, mintha Párizsban vagy Brüsszelben történt volna ugyanez.

A hazai muszlim közösségről úgy véli, tagjai évtizedek óta itt élnek, beilleszkedtek a magyar társadalomba, jó kapcsolatban vannak a kormánnyal, adót fizetnek, és kiszorítják a gyanús elemeket maguk közül.

A TEK főigazgatója szerint az osztrákok mintaszerűen jártak el a bécsi merénylet utáni órákban, fontos titkosszolgálati információkat osztottak meg többek között a magyar hatóságokkal is.