Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak

Terrortámadás Bécsben - 14 ember őrizetben, újabb információk az elkövetőről

Infostart / MTI
2020. november 4. 16:35
Az is kiderült, hogy a 20 éves merénylő Szlovákiában akart lőszereket vásárolni. Áldozatai között két külföldi állampolgár van. Időközben Bécsben újraindult az élet.

A videófelvételek kiértékelése megerősítette, hogy egy elkövetője volt a hétfő esti bécsi iszlamista merényletnek - jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a rendőrségnek átadott több mint húszezer felvétel - egy terabytenyi anyag - átvizsgálásával jutottak erre a megállapításra.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a szlovák titkosszolgálat tájékoztatta az osztrák szövetségi alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatalt (BVT) a 20 éves elkövető lőszervásárlási próbálkozásáról. Ugyanakkor elismerte azt is, hogy "a további lépéseket illetően valami egyértelműen kisiklott az ezzel kapcsolatos kommunikációban". Nehammer ezért független vizsgálóbizottság létrehozását sürgette.

Nehammer szerint a tettes, akit a rendőrség agyonlőtt, "tökéletesen" félrevezette az iszlamista hátterű bűnözőknek a társadalomba való visszaintegrálásával foglalkozó szervezetet.

Az osztrák hatóságok 14 embert vettek őrizetbe a merénylettel összefüggésben. A migrációs hátterű gyanúsítottak 18 és 28 év közöttiek, egyesek közülük külföldi állampolgárok.

Az APA osztrák hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva közölte, hogy Bécsben továbbra is magas fokú biztonsági készültség van érvényben.

Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított - albán gyökerekkel rendelkező - merénylő az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint állandó látogatója volt Hasnerstraße utcában található hírhedt bécsi mecsetnek, amelyet a hatóságok többször is említettek a szélsőséges iszlamista körökkel összefüggésben. Az ausztriai muszlim hitközség (IGGÖ) az APA-nak nyilatkozva elhatárolódott a szóban forgó imaháztól, amely fölött - mint hangsúlyozta - nincs ellenőrzése.

A mecsetben a többi között Mohamed M. és az Iszlám Állam terrorszervezet tagjaként kilenc év börtönre elítélt Lorenz K. ismert iszlamisták is gyakran megfordultak. Az egyelőre nem világos, hogy Fejzulai kapcsolatba került-e velük.

A merénylet felbujtójaként az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet jelentkezett. A hatóságok közlése szerint a Kujtim Fejzulaiként azonosított férfit korábban börtönbüntetésre ítélték, amiért csatlakozni akart az Iszlám Államhoz Szíriában. Decemberben helyezték szabadlábra.

Hétfő este kilenc perc alatt 23 embert sebesített meg a belvárosi Schwedenplatz téren, mielőtt a rendőrség agyonlőtte. Két férfi és két nő halt bele a sebesülésébe. A gépkarabéllyal, robbanóöv-utánzattal, maroklőfegyverrel és késsel felszerelkezett férfi a zsúfolt bárokban és kávéházakban ülőkre tüzelt.

Újraéled Bécs a terrortámadás után

Kedden Bécs nagy részét még lezárva tartották, mert a hatóságok csak kedden közölték, hogy nem találtak második merénylőre utaló bizonyítékot. Szerdán ismét kinyitottak az iskolák.

A bécsi rendőrség szerdán közölte, hogy

két osztrák, egy német és egy észak-macedóniai állampolgárt ölt meg a támadó.

A 23 sebesült többsége osztrák, de van közöttük német, szlovák, bosznia-hercegovinai, luxemburgi és afgán állampolgár is. Szerdán hárman közülük még mindig az intenzív osztályon voltak, de a bécsi kórházak szerint az állapotuk stabil.

A svájci Winterthur rendőrsége kedden jelentette be, hogy két embert vettek őrizetbe. Karin Keller-Sutter svájci igazságügy-miniszter a St. Galler Tagblatt című napilapnak internetes oldalán közzétett vitaműsorban azt mondta, hogy a két férfi feltehetően a támadó barátai. A miniszter szerint a két férfi személyesen találkozott az elkövetővel, de az nem mondta meg, hogy mikor.

A svájci főügyészség szerint mindkét férfi ellen folyik Svájcban büntetőjogi eljárás, 2018, illetve 2019 óta.

Winterthur a német határ közelében fekvő hajdani jelentős iparváros, ahol nemrégiben zártak be egy mecsetet, mert gyűlöletbeszédet terjesztő imámok gyülekezési helye volt. A mecsetben imádkozó fiatalok közül többen utaztak Szíriába, hogy az IÁ oldalán harcoljanak.

Szeptemberben egy, a svájci média által csak "winterthuri emírnek" nevezett, Svájcban élő iszlamista vezetőt ítéltek 50 hónapi börtönre az Iszlám Állammal fenntartott kapcsolatai miatt.