Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Akár egy hetet is csúszhat az amerikai elnökválasztás eredménye

InfoRádió
2020. október 10. 12:23
Sokan százéves részvételi csúcs megdöntését várják a november 3-i elnökválasztástól, de lehet, hogy a koronavírustól való félelem miatt is magas a levélszavazatok száma.

Megugrott a levélszavazatok száma az amerikai elnökválasztáson, már 4-5 millióan voksoltak így – mondta az InfoRádiónak Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének vezetője. Hozzátette, hogy

a november 3-i választás eredménye csúszhat, akár egy hetet is.

Amerikai elemzők szerint százéves csúcsot is dönthet a részvétel, ezt a sok levélszavazatra alapozzák, de elképzelhető, hogy nemcsak a magas szavazati hajlandóság, hanem részben a koronavírustól való félelem áll emögött.

Sokan eldöntötték már, hogy kire szavaznak, ezért jóval a november 3-i választás előtt elküldték a voksukat levélben.

Jó néhány csatatérállamban is magas a levélszavazatok száma, ez azért okozhat gondot Donald Trump jelenlegi amerikai elnöknek, mert a felmérések szerint itt – a szakértő szerint ha nem is akkora hátrányban, mint amennyit sok elemző mér, de – 4-5 százalékos lemaradásban van Trump kihívójával, Joe Bidennel szemben, és hiába hajrázna esetleg jól, a szavazatukat már elküldőkre ennek nyilván nem lehet hatása. Eddig ezekben az államokban 10-15 százaléknyi szavazópolgár adta le voksát.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) megszólaltatta Michael McDonaldot, a Floridai Egyetem politológusát, aki szerint az eddig megnyilvánult érdeklődés azt jelzi, hogy a választási részvétel akár 60-65 százalékos is lehet. Ilyen utoljára 1908-ban fordult elő. Az amerikaiak akkor a republikánus William Howard Taft és a demokrata párti William Jennings Bryan között választottak. A választásból Taft került ki győztesen.

Törölték a második elnökjelölti vitát, Trump folytatja a kampányt

Az elnökjelölti vitákat szervező bizottság pénteken bejelentette: hivatalosan is törölte a második országos televíziós vitát Donald Trump elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden között. A Fehér Ház közben tudatta: Trump folytatja újraválasztási kampányát. Közleményében az elnökjelölti vitákat szervező bizottság leszögezte: mindkét jelölt kampánya "a vita napjára más irányú terveket" jelentett be. "Most már látszik, hogy október 15-én nem lesz vita, így a bizottság a figyelmét az október 22-én tartandó elnökjelölti vitára összpontosítja" - fogalmaztak a szervezők. A második elnökjelölti vitát a floridai Miamiban tartották volna, de a koronavírus-járvány és Donald Trump vírusfertőzése miatt a szervezők virtuális, azaz interneten tartott vitát szerettek volna. Ebbe Joe Biden beleegyezett, Donald Trump azonban nem. Az elnök úgy fogalmazott: "nem vesztegeti az idejét" virtuális vitákra, mert azok szerinte "nem viták".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
interjú Csizmazia Gáborral
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást