Nyitókép: MTI/EPA/Krasznojarszk régió kormányzóságának sajtóirodája

Hatalmas kártérítési igény az elmúlt 30 év legsúlyosabb olajbalesete ügyében

Infostart / MTI
2020. szeptember 10. 21:28
Az orosz természetvédelmi felügyelet (Roszpriprodnadzor) 148 milliárd rubeles (csaknem 2 milliárd dolláros) kártérítési keresetet nyújtott be csütörtökön a Krasznojarszki területi döntőbírósághoz a Nornickel ellen a Norilszkban május végén történt dízelolajömlés miatt.

Május 29-én 21 ezer 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el.

A balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, amihez szakértői vélemények és sajtójelentések szerint hozzájárult a korábban örökké fagyott talaj olvadása. A történtek miatt a Nyomozó Bizottság (SZK) kedden hanyagsággal vádolta meg Rinat Ahmetcsin norilszki polgármestert, valamint korábban eljárást indított a hőerőmű több vezetője és a Roszprirodnadzor egyik ellenőre ellen.

A környezetvédelmi felügyelet kedden közölte, hogy az NTEK-nél tett előre be nem jelentett ellenőrzés során a környezetvédelmi előírások 139 rendbeli megsértését állapították meg.

A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint

a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben több mint három évtizede, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál.

Akkor 37 ezer tonna nyersolaj ömlött ki.

A Maxar Technologies által 2020. június 6-án közreadott műholdkép az oroszországi Norilszkban történt olajbaleset helyszínéről, ahol a május 29-én mintegy 20 ezer tonna dízelolaj folyt ki egy tartályból az Ambarka és a Daldikan folyóba. A kép a környezetszennyezés mértékét csökkentő, és az olaj terjedésének megakadályozását szolgálóintézkedéseket mutatja. A balesetet az okozta, hogy egy személyautó ütközött az egyik olajtárolónak a Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. hőerőművének területén. MTI/EPA/Maxar Technologies

Június végén a Nornickel talhani ércdúsító üzeme bányászati melléktermék-tárolójának ülepítő tavából nehézfémekkel szennyezett vizet szivattyúztak ki, amely a Harajelah folyót fenyegeti. Július 12-én 44,5 tonna repülőkerozin ömlött Norilszktől 100 kilométerre nyugatra található Tuhard településnél a Norilszktranszgaz vezetékéből.