Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

London az éhínség elleni globális harc élére állna

Infostart
2020. szeptember 3. 06:46
Kormányátalakítás után globális fellépést sürgetnek a britek a koronavírus-járvány megfékezése, illetve az éhezés ellen a fejlődő országok megsegítése érdekében. Bejelentettek egy 119 millió fontos segélycsomagot is a Száhel-övezet és a közép-afrikai országok éhezőinek megsegítésére.

Az Egyesült Királyság nemzetközi fellépést sürget a világ legszegényebb embereinek megsegítése, a koronavírus és az éhínség veszélyétől való megóvása érdekében, mivel ez egyre több közvetlenül az országot érintő problémát okoz, beleértve a terrorizmust és a migrációt is - közölte Dominic Raab brit külügyminiszter, aki e cél elérése érdekében felajánlotta a brit diplomáciai és segélyezési tapasztalatokat is. Mindezt annak kapcsán tette, hogy szeptember másodikától összevonták a Brit Külügyminisztériumot és a Brit Nemzetközi Fejlesztési Minisztériumot, és így létrejött a Brit Külügy- és Fejlesztési Minisztérium (Foreign, Commonwealth & Development Office / FCDO). A tárca közleménye szerint

az új szervezeti felépítés tükrözi az Egyesült Királyság azon törekvését, hogy a jövőben - diplomáciai erejét és segélyezési szakértelmét ötvözve - még hatékonyabban tudja kezelni a különböző globális kihívásokat.

A közlemény szerint a koronavírus-járvány, a különböző nemzetközi konfliktusok, a sáskajárás és a klímaváltozás miatt idén világszerte 250 millió embert fenyeget extrém éhezés, egyebek között Jemen egyes részein, Dél-Szudánban, Nigériában és Burkina Fasóban nagyon súlyos a helyzet. A nemzetközi közösség beavatkozása híján még több ember halhat meg az éhezés és különféle betegségek miatt, ráadásul a koronavírus-járvány terjedése is fokozódhat nemcsak a fejlődő országokban, de világszerte.

Ezért az Egyesült Királyság egy új, 119 millió fontos segélycsomagot is bejelentett,

amelyet a Jemenben, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Szomáliában, a Közép-Afrikai Köztárságban, a Száhel-övezetben, Dél-Szudánban és Szudánban extrém éhezés veszélyének kitett 6 millió ember megsegítésére szánnak. Emellett együttműködnek az UNCEF-fel az alultápláltság és a csecsemőhalandóság csökkentésére indított új programban is Afrikában, illetve Bangladesben, a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Pakisztánban és Afganisztánban.

Az ország eddig mintegy 774 millió font támogatást ajánlott fel a koronavírus elleni globális harchoz, továbbá az egyik legnagyobb támogatója annak a vakcinaszövetségnek, amely a szegényebb országok oltáshoz való hozzáférését segíti.

A külügyminiszter kinevezte továbbá Nick Dyert, hogy a UK első éhínség elleni és humanitárius ügyi különmegbízottjaként előmozdítsa az éhínség elleni fellépést, együttműködve az ENSZ szervezetei mellett a civil szervezetekkel és más adományozókkal, donorokkal. Az ország egyébként a nemzeti jövedelme 0,7 százalékát fordítja segélyezésre.

A közlemény szerint az Egyesült Királyság a G7 országcsoport soros elnökeként, illetve az ENSZ következő, 2021-es nagy klímakonferenciájának házigazdájaként egyaránt arra ösztönzi majd a nemzetközi közösséget, hogy támogassák a fejlődő országokat.