Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Donald Trump hivatalosan is elnökjelölt - de mi jön most?

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2020. augusztus 29. 17:40
Az elemző szerint biztonsági játékot játszott a hivatalos elnökjelöltté válás pillanatában az amerikai elnök, ám pártesemény helyszínének használt egy szövetségi kormányzati területet. A részletek Kaló Mátétól.

Egységesen támogatják a Republikánus Párt prominensei Donald Trump elnökjelöltségét és politikáját - mondta az InfoRádiónak nyilatkozva Kaló Máté. A külpolitikai elemző jelezte, ez korábban nem mindig volt így.

Ismert, a jelenlegi elnök formálisan csütörtökön fogadta el az elnökjelöltséget a republikánusok konvenciójának utolsó napján mondott beszédében.

"Újdonságokat aligha hallhattunk a beszédéből, de fontos körítése volt, hogy a Fehér Háztól délre, a gyepről hangzott el; nagyon szokatlan és rendhagyó helyszín, hiszen pártrendezvények megtartásához a szövetségi kormányzat területeit nem szokták használni. Nyilván emiatt sok kritika is érte Trumpot, aki ezzel szokása szerint nem igazán törődött" - fejtegette Kaló Máté.

A beszéddel kapcsolatban azért még elmondta, Trump "biztonsági játékot játszott", mondhatni felolvasta a beszédét a klasszikus slágertémákkal, úgy mint

  • gazdasági növekedés
  • Kína-ellenesség
  • a bevándorlás visszaszorítása
  • törvény- és rendpártiság
  • az amerikai életmód megvédése - Joe Biden antitéziseként.

Kaló Máté szerint feltűnően keveset beszélt az újrázni kívánó elnökjelölt a koronavírus-járványról, és az azt követő gazdasági recesszióról, vagyis komoly sikertörténetnek "adta el" az elmúlt négyéves kormányzást.

"Ami által utalt rá, az a Kína általi negatív globális hatások, ebben a kontextusban hozta elő" - tette hozzá.

Republikánus vezetők is beszéltek az elmúlt vezetők, ezen beszédek fő üzenete az volt, hogy "hűséges a párt Trumphoz", ami nem volt mindig ennyire egyértelmű, de úgy néz ki, hogy mégis valós alternatívája lehet Joe Bidennak és a nem túl aktív demokrata kampánynak.

"Akármekkora botrányhős is Donald Trump, a mellette kiálló, kortesbeszédet mondó szereplők mégis arra világítottak rá, hogy a hibái ellenére mégis miért Trumpot kell támogatni" - mondta.

Ismert, Joe Biden a közvélemény-kutatások szerint jelentős előnyben van Donald Trumppal szemben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Trump elfogadta a jelöltséget - Kaló Máté
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást