Nyitókép: Forrás: Székely Nemzeti Tanács, Facebook

Kész hadsereget vet be az RMDSZ a romániai választásokon

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2020. augusztus 28. 17:20
Ahol fontos, hogy egy irányba mutasson a magyar akarat, ott nincs magyar ellenjelölt, ám Székelyudvarhelyen több is. Eljött az önkormányzati választások ideje.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 8390 jelölttel indul a szeptember 27-i romániai önkormányzati választásokon - mondta el Kelemen Hunor pártelnök az RMDSZ pénteki kampányrajtja előtt.

Illyés Gergely politológus, a Nemzetpolitikai Intézet külső munkatársa arra számít, hogy a legnagyobb magyar párt ismét nagyjából 200 településen szerezheti meg a polgármesteri tisztséget.

"Ez egy megszokott szám, gyakorlatilag

Erdélyben a magyar szavazók túlnyomó többsége etnikai alapon választ pártot,

emiatt az RMDSZ pozíciói nagyjából borítékolhatók" - jelentette ki.

A magyarok szavazati hajlandóságáról elmondta, az önkormányzati választásokon az egy picit jobb, mint az országgyűlésieken. Ámde torzítja a képet, hogy a román többségű településeken a magyar szavazatok részben a román jelöltek neve mellett landol - fordítva ez Illyés Gergely szerint egyáltalán nem jellemző -, így van ez Kolozsvárott vagy Nagyváradon.

"Székelyföldön viszont, tömbmagyar környezetben magyar szereplők versenyeznek, ott akár meg is sokszorozódhat a részvétel, hiszen verseny van, nincs etnikai szavazás" - tette hozzá.

Székelyudvarhelyre külön kitért.

"Egy 96 százalékban magyarok lakta városról beszélünk. A Magyar Polgári Párt egyedül állított jelöltet, a regnáló magyar polgármester pedig egy román párt színeiben áll rajthoz, mivel kizárták korábbi pártjából. Vannak ilyen érdekességek. Érdekes lesz látni, hogy

román párt színeiben képes-e nyerni egy magyar polgármester."

Persze azokon a településeken, ahol fontos, hogy csak egy magyar jelölt legyen, ott az MPP nem állított jelöltet. Ilyen város Marosvásárhely (Soós Zoltán, független) és Szatmárnémeti (Kereskényi Gábor, RMDSZ).


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Román választás - Illyés Gergely
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kelemen Hunor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást