Nyitókép: MTI/AP/Michael Sohn

Ekkora visszaesést nem látott még Európa legnagyobb gazdasága

Infostart / MTI
2020. augusztus 25. 10:42
Rekordmértékben, ám a becsültnél valamivel szerényebben csökkent Németország hazai összterméke (GDP) a második negyedévben, miután a koronavírus-járvány szinte teljes egészében megbénította a gazdaságot.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) azt közölte, hogy az első negyedévvel összevetve ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva 9,7 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest. A július végén ismertetett első becslésben nagyobb, 10,1 százalékos csökkenés szerepelt. Az idei első negyedévben a visszaesés 2 százalék volt.

Amióta Németországban 1970-ben elkezdték számítani és feljegyezni a negyedéves GDP-adatokat, még soha nem mértek az idei második negyedévihez hasonló nagy arányú csökkenést.

Éves összevetésben 11,3 százalékkal zuhant a német GDP a második negyedévben,

szintén némileg kisebb mértékben a július végi becslésben szerepelt 11,7 százaléknál. Az első negyedévben éves szinten a visszaesés 1,8 százalék volt.

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságának teljesítménye az utóbbi évtizedekben csak egyszer, a pénzügyi és gazdasági világválság legsúlyosabb szakaszában csökkent nagy mértékben, de az akkori zuhanás sem közelíti meg a mostanit.

Idén április-júniusban a járvány feltartóztatását célzó szigorú intézkedések, a határok lezárása és számtalan gyár termelésének leállítása a katasztrófát súroló csapást mért a legtöbb fontos iparágra, de a német kormány azt reméli, hogy rövidesen megáll a gazdasági visszaesés, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés.