Nyitókép: Pixabay

Orosz matrózok terjeszthették el a kórt Dél-Koreában

Infostart / MTI
2020. június 24. 12:08
Az orosz legénység szájmaszk nélkül dolgozott, a helyiek aggódnak.

Dél-Korea második legnagyobb városában, Puszanban attól tartanak, hogy gyorsan fog terjedni az új típusú koronavírus-járvány a városban, miután a kikötőben egy orosz hajó legénységének 17 matrózánál kimutatták a kórt. A történtek bírálói elmondták, el lehetett volna kerülni a fertőzés terjedését, ha a puszani kikötői hatóságok sokkal szigorúbban ellenőrizték volna a szállítóhajót, amely Oroszországból érkezett, ahol kis híján 600 ezer igazolt fertőzöttet tartanak nyilván.

A puszani önkormányzat, valamint a kikötő tisztviselők elmondták, hogy a 3933 tonnás orosz Ice Stream hajó, fedélzetén 21 főnyi legénységgel vasárnap érkezett Vlagyivosztokból, ahonnan június 16-án futott ki. A puszani kikötői szervek csupán elektronikus úton, távolból ellenőrizték a hajót, azzal a feltétellel, hogy a legénység nem száll partra. Az orosz hajó azután kapott engedélyt a kikötésre és kirakodásra, hogy közölte, a fedélzeten lévők között nincs beteg. Az orosz legénység szájmaszk nélkül dolgozott, és mintegy 170 dokkmunkással került kapcsolatba. Ez utóbbiakat a helyi hatóságok tesztnek vetik alá.

Mint később kiderült, a hajó kapitányát, aki tíz matrózzal volt szorosabb munkakapcsolatban, lecserélték, mert szervezetében kimutatták a vírust, de ezt nem közölték a puszani tisztviselőkkel. A hajó kirakodását hétfőn megszakították, miután a kikötői munkások a fertőzött matrózokkal érintkeztek. Egy másik orosz hajó egyik matrózánál is fertőzést mutattak ki.

A beteg matrózokat a helyi egészségügyi központba szállították.

Dél-Koreában szerdán 51 új koronavírusos esetről számoltak be, amivel 12 535-re emelkedett a fertőzöttek száma azóta, hogy az első eset megjelent január 20-án. Hétfőn 17, kedden 46 esetet regisztráltak.

A dél-koreai betegségmegelőzési központ igazgatója kedden azt mondta, hogy május közepén elkezdődött a koronavírus-járvány második hulláma az országban, naponta 35-50 új fertőzöttet regisztrálnak, többségüket a sűrűn lakott Szöulban és környékén.

Dél-Korea februárban Kína után a legfertőzöttebb ország volt, de a helyi hatóságoknak átfogó teszteléssel és kontaktkutatással sikerült megfékezniük a vírus terjedését.

Per a szekta ellen

A dél-koreai Sincshondzsi keresztény kisegyház mintegy négyezer, a Covid-19-es járványból felgyógyult híve kutatási célokra felajánlotta vérplazmáját - közölték helyi tisztviselők, miután Tegu város, amely székhelye az egyháznak, pert indított a felekezet ellen.

Mintegy 82,7 millió dollár kártérítést kérnek a szektától. Azzal is vádolták a felekezetet, hogy nem volt hajlandó a hatóságoknak átadni tagjai névsorát, ingatlanjainak listáját, továbbá nem működött együtt a városi egészségügyi szervekkel.

Az ország negyedik legnagyobb városában, ahol 2,5 millió lakos él, 4006 esetet jelentettek, ebből 2583 a Sincshondzsi kisegyházhoz köthető.

A szekta alapítója és vezetője, a 88 éves Li Man Hi azt tanácsolta felgyógyult híveinek, hogy ajánlják fel vérplazmájukat, amelyre a vakcina kutatásánál nagy szükség van. Ezután számos hívő a vérplazma-adakozással kívánt köszönetet nyilvánítani a kormánynak és az egészségügyi dolgozóknak - hangoztatta az egyház szóvivője.

Helyi egészségügyi tisztviselők közölték, hogy más gyógymódok, illetve védőoltás hiányában, a vérplazmás terápia lehet a módja annak, hogy csökkentsék a kór halálos áldozatainak számát, különösen a nagyon súlyos állapotban lévők esetében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!