Nőtt az aktív betegek száma Ausztriában

Infostart / MTI
2020. június 22. 20:16
Az egészségügyi minisztérium adatai szerint hétfőn 449 fertőzöttet tartottak nyilván, 14 százalékkal többet, mint egy héttel korábban.

Az elmúlt 24 órában 38 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak; a legtöbben Bécsben (22 fő), Alsó-Ausztriában (8 fő), Felső-Ausztriában (4 fő) és Salzburg tartományban (3 fő) kapták el a vírust; míg Stájerországban és Tirolban egy-egy fő koronavírus-tesztje lett pozitív.

Ausztriában összesen 17 380 ember fertőződött meg koronavírussal; közülük 690-en haltak bele a betegség okozta szövődményekbe, és 16 241-en gyógyultak meg. A 449 beteg közül 69-en szorulnak kórházi kezelésre, közülük tízen fekszenek az intenzívosztályon.

Daniela Schmid járványügyi szakértő szerint

a járvány 541 különböző ausztriai gócpontja közül hat található az iskolákban, illetve az óvodákban.

Hozzátette: az iskolák újranyitása óta nem tapasztalták a járvány robbanásszerű újbóli terjedését, annak ellenére sem, hogy 700 ezer diák egy hónapja látogatja az oktatási intézményeket.

A szakember arról is beszámolt, hogy az iskolai, illetve az óvodai fertőzések jelentősebb részében a gyermekek családtagjaiktól vagy tanáraiktól kapták el a vírust. Arra kevesebb a példa ugyanakkor, hogy a tanulók egymást fertőzik meg; bár regisztráltak egy esetet, amikor egy tanuló feltehetően négy társának is továbbadta a fertőzést. Schmid arról is tájékoztatott, hogy a vizsgálatok szerint a fiatalkorúak, illetve a gyermekek kevésbé veszélyeztetettek, mint a felnőttek; a 17 189 ausztriai fertőzöttnek mindössze négy százaléka (693 fő) 16 év alatti. A bécsi orvostudományi egyetem szakorvosai júliusig 1800 gyermek koronavírus-tesztjét végzik el. Eddig ezer gyermek koronavírus-tesztje közül kettő lett pozitív. A vizsgálat részeként ellenanyag-tesztet is végeznek.