Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Spanyolország: az egészségügyi helyzet jobb, mint amit a számok mutatnak

Infostart / MTI
2020. április 28. 17:10
Az ország 17 autonóm közösségből 16-ban több a gyógyult mint az új fertőzött. Kedden fontos döntésre várnak az országban, ahol az első negyedévben már 14,4 százalékra nőtt a munkanélküliség.

Spanyolországban ismét csökkent a naponta azonosított koronavírus-fertőzöttek és az elhunytak száma is - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium keddi jelentéséből.

Az elmúlt 24 órában 301 ember veszítette életét azok közül, akiknél kimutatták a SARS-CoV-2-vírus jelenlétét. Hétfőn 331-en, vasárnap 288-an hunytak el. A fertőzésbe eddig 23 822-en haltak bele.

Az elmúlt nap során 1673-mal növekedett azok száma, akik legyőzték a fertőzést. A gyógyultak száma hétfőn 2144-tel, vasárnap több mint háromezerrel emelkedett, és már elérte a 102 548-at.

A tartományok döntő többségében javul a helyzet

Az egészségügyi minisztérium a tartományokból érkezett adatok alapján készült jelentésében napok óta csak azoknak a fertőzötteknek a számát közli, akiket a legmegbízhatóbbnak tartott, orr- és garatváladékból vett minta alapján készült, PCR-tesztek igazoltak.

Keddre 1308 aktív fertőzöttet szűrtek ki ezzel a módszerrel, amely hétfőn 1831, kedden pedig 1729 új esetet igazolt. Az eljárással összesen 210 773 fertőzöttet azonosítottak.

"A helyzet kedvezőbb mint amire a nyers számok engednek következtetni"

- mondta a Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban.

A járványügyi szakember felhívta a figyelmet arra, hogy

az ország 17 autonóm közösségből 16-ban több a gyógyult mint az új fertőzött.

A spanyol kormány keddi ülésén tárgyalja és nyilvánosságra hozza a járványügyi intézkedések enyhítésére vonatkozó menetrend tervezetét.

Pedro Sánchez kormányfő szombati nyilatkozata szerint remélhetően május második felében "a lehető legnagyobb elővigyázatossággal", lassan és fokozatosan elkezdhetik feloldani a korlátozásokat.

Spanyolországban március 15-e óta van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot a parlament meghosszabbított május 9-én éjfélig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!