Lezárták a lengyel határt, tiltakozások kezdődtek

Infostart / MTI
2020. április 25. 12:03
Több százan tüntettek a német-lengyel határ lezárása ellen a lengyelországi Zgorzelecben péntek este - számolt be a PAP lengyel hírügynökség. A határzárat a koronavírus-járvány megfékezése érdekében rendelte el a varsói kormány.

Hasonló, több száz fős tiltakozó megmozdulásokra került sor Slubicében, Rosowekben és Gubinban is. A rendőrség adatai szerint a tüntetések békésen zajlottak, az áruforgalom akadályoztatása nélkül.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kormánya március közepén elrendelte az ország határainak lezárását a koronavírus elleni küzdelem jegyében. A hazatérő ingázókat kéthetes házi karanténra utasították.

"A térség két részre szakadt, ami nagyon megnehezíti a határvidék lakóinak életét" - mondta a rosoweki tüntetések egyik szóvivője, Marta Szuster.

A lengyel-cseh határon található Chalupkiban is kisebb megmozdulás volt. A Csehországban dolgozó lengyelek attól tartanak, hogy hosszabb távollét esetén elveszíthetik munkájukat, amely sokszor egész családok számára jelenti az egyetlen bevételi forrást.

Lengyelországban a Worldometer adatai szerint szombatra 175 fővel 11 067-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és 5 újabb halálesettel 499-re az áldozatoké. Összesen 2126 gyógyultat tartanak nyilván.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!