Nyitókép: MTI/AP/Luca Bruno

Már 15 ezer fölött az olaszországi áldozatok száma

Infostart / MTI
2020. április 4. 19:05
Az új esetek száma nőtt, az elhunytaké csökkent az előző napokhoz képest Olaszországban. A britek és a spanyolok már látják a lassulás jeleit.

Olaszországban az elmúlt 24 órában 681-gyel nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. Ez március 23. óta a legalacsonyabb napi adat.

Összességében már 15 362-en haltak meg a járvány következtében.

Az új betegek száma 4805-tal nőtt, így összesen 124 ezren kapták el a fertőzést. Ez viszont enyhe emelkedés az elmúlt napokhoz képest.

Intenzív ellátásban közel négyezren részeülnek, a gyógyultak száma pedig 21 ezer.

Hiába a rekord, a britek reménykednek

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 703-mal emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. Ez az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta. Összesen 4313-an haltak meg Nagy-Britanniában.

Robert Cuffe, a BBC News brit közszolgálati hírtelevízió statisztikai szolgálatának vezetője az új számok ismertetése után azonban közölte: az emelkedés elmarad az eddigi modellszámításokban valószínűsített ütemtől. Ezek ugyanis arra vallanak, hogy a halálozások száma a görbe jelenlegi szakaszában három és fél naponta megkétszereződik, ez viszont azt jelentette volna, hogy e modell alapján a legutóbbi vizsgált 24 órában 800-an haltak volna meg. Cuffe szerint ez az első olyan nap, amelyen a halálozási szám elmaradt a modellben felvázolt görbétől, így

még korai fordulatról beszélni, de van remény arra, hogy az új fertőződéses esetek számának növekedésében már tapasztalható lassulás végül megjelenik a halálozási adatokban is.

Szombatig az előző napi 38 168-ról 41 903-ra emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új koronavírust.

Nagy-Britanniában szombatig több mint 183 ezer szűrést végeztek; ez tízezerrel magasabb szám az egy nappal korábbinál.

Maradnak a spanyol korlátozások

Spanyolországban a legrosszabb a helyzet Európában az esetszámokat tekintve, mintegy 125 ezer fertőzöttről tudni.

A kormány a három hete tartó szükségállapot újabb kéthetes meghosszabbítását kezdeményezi a parlamentnél - jelentette be a spanyol miniszterelnök madridi online sajtótájékoztatóján szombaton.

Pedro Sánchez hangsúlyozta: a komoly korlátozásokkal, a többi közt iskolabezárásokkal, lakhelyelhagyási megkötésekkel járó intézkedés bevezetése nem volt hiába, csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének üteme, de a szakértők véleménye alapján még több időre van szükség ahhoz, hogy a napi gyógyult esetek száma meghaladja a fertőzöttekét.

Mint mondta,

az első cél a járvány csúcsán való túljutás volt, "ennek eléréséhez közel vagyunk",

a következő fázis a terjedés még erőteljesebb mérséklése. "A győzelem minden nappal közelebb van" - fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra, hogy hetek vannak még hátra a korlátozásokból, amelyek segítenek a járvány leküzdésében, és ennek érdekében további kitartásra, türelemre, fegyelemre kért mindenkit.

Hozzátette: a kormány jövő keddi ülésén fogadja el a szükségállapot április 25-ig tartó kiterjesztését, majd javaslatát beterjeszti a törvényhozásnak.

Nagy a gond a szlovén idősotthonokban

A szlovén idősotthonokban mintegy 177 ember fertőződött meg koronavírussal, közülük sokan más betegségekben is szenvednek - közölte szombaton a helyi sajtó.

Szlovéniában a szombati hivatalos közlés szerint egy nap alatt 43 esettel, 977-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig 22-en haltak meg a járvány következtében. A diagnosztizált betegek közül 31-et ápolnak intenzív osztályon. Március 4. óta 27 109 koronavírus-tesztnek lett negatív az eredménye az országban.

A szlovén kormány leginkább az idősotthonok miatt aggódik. Az ország területén tíz szeretetotthonban is regisztrálták a koronavírus-fertőzést. A legtöbb fertőzöttet a kelet-szlovéniai Smarje pri Jelsah-i otthonban diagnosztizálták, összesen 112-őt a dolgozókkal együtt. Szerdáig ebben az otthonban hat idős ember halt bele a Covid-19 szövődményeibe.

A helyzet kezelésére országszerte regionális orvosi csoportokat hoztak létre, hogy elkülönítsék a már igazoltan fertőzött időseket azoktól, akik még nem kapták el a vírust, és így javítsanak a kialakult állapotokon. Négy idős gondozott korábban abban a délkelet-szlovéniai Metlika városában működő szeretetotthonban hunyt el, ahol egy fertőzött orvos dolgozott. Az orvos Olaszországban síelt, megfertőződött a koronavírussal, majd hazatérve három napig még rendelt. Legalább 300 személlyel került kapcsolatba, köztük a városi rendelőintézet dolgozóival és pácienseivel is.

Négy áldozat Eszéken

Horvátországban az utolsó közlések szerint egy nap alatt 47-tel, összesen 1126-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig 12 halálos áldozata van a járványnak. Négyen pénteken, a kelet-horvátországi Eszéken haltak meg. Mindannyian az idősebb korosztályhoz tartoztak, és más alapbetegségekkel is rendelkeztek. Az első fertőzés megjelenése, február 24. óta 92 beteget nyilvánítottak gyógyultnak az országban.