Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Ludovic Marin

Német tempó: három nap alatt lett új költségvetés

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2020. március 27. 13:42
Súlyos állapotú francia és olasz betegeket vesz át Németország. Az ott élő emberek mindannapjairól Vida Ákos Münchenben élő magyar újságíró beszélt az InfoRádióban.

Münchenben a parkokban és a folyóparton a rendőrség ellenőrzi a kijárási korlátozások betartását, de alig van dolguk, mert az emberek többségükben betartják a hatóságok kéréseit - tudta meg az InfoRádió Vida Ákostól, Münchenben élő magyar újságírótól.

"A tűzoltóság és a rendőrség hangosbemondókkal hívja fel az emberek figyelmét a kijárást korlátozó intézkedésekre, a büntetés 25 ezer euróig terjedhet, ha nem tartja be valaki a szabályokat.

Viszont érthetetlen módon nincs reptéri ellenőrzés Berlinben, Frankfurtban, Münchenben, a szabadságukról hazatérőket nem vizsgálják meg, ők hazatérve villamosra, metróra ülnek, és ez nagyon furcsa" - ecsetelte tapasztalatait.

Németországban péntekig már csaknem 50 ezer fertőzöttet regisztráltak, ehhez képest viszont "csak" 281 halottjuk van, ami nagyságrendileg annyi, mint a hetedannyi fertőzöttet regisztráló Belgiumban. Ezt ott az egészségügy minőségének tudják be, napok alatt 28 ezerről a duplájára növelték az intenzív osztályok ágyainak számát, ami elegendő lehet a járvány teljes idejére, és még francia, olasz súlyos betegeket is tudnak fogadni.

Az Orvos-világszövetség német elnöke - mint elmondta - nem számít azért gyors győzelemre a koronavírus ellen.

A pótköltségvetés vitájában az egész német parlament egy emberként támogatta a szükséges intézkedéseket, pénteken a Bundesrat, vagyis a tartományok szövetségi tanácsa is elfogadhatja a büdzsét, és már indulhatnak is a segélyek a gazdaság megmentésére.

A krízis egyre jobban érezteti hatását a gazdaságban,

a H&M divatlánc több tízezer ember kirúgására készül, az Eurowings és a Lufthansa járatainak 90 százaléka a földön marad, a bankok pedig egyre több fiókot zárnak be,

miközben a készpénzellátás folyamatos az automatáknál.

Még egy érdekesség: a thaiföldi király Garnisch-Partenkirchenben bérelt ki magának egy négycsillagos szállodát, udvarházával itt tölti a járványos időszakot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Német helyzet - Vida Ákos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást