Nyitókép: MTI/Komka Péter

Emelnék a családi pótlékot és 13. havi nyugdíjat vezetnének be Szlovákiában

Infostart
2020. február 12. 15:19
Az Új Szó számolt be arról, hogy a szlovák kormány egyhangúan támogatta, hogy 2021-től 50 euróra emelkedjen a gyermekek után járó támogatás, és 460 eurót kapjon minden nyugdíjas 13. havi nyugdíjként. Az ellenzéki pártok szerint olcsó kampánytrükkről van szó.

A döntést a parlamentnek is el kell fogadnia, ám a kormánypárti Híd már jelezte, hogy nem fogja támogatni a parlamenti ülés összehívását sem - írja a pozsonyi portál.

A miniszterelnök egyelőre nem pontosította, hogy honnét szeretnék a döntéshez szükséges közel egymilliárd eurós tételt bebiztosítani, ahogyan azt sem, kinek a támogatásával kívánják a parlamentben bebiztosítani a szükséges 76 szavazatot.

Robert Fico, a Smer elnöke azt állítja, nem tárgyaltak a támogatásról az ĽSNS-szel.

A PS/Spolu, valamint Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) a döntés után jelezték, feljelentést tettek az ügyben, szerintük ugyanis a családtámogatás megkétszerezése, valamint a 13. nyugdíj bevezetése a legdurvább választási korrupció.

Szlovákiában február 29-én lesz lesz a parlamenti választás, amelyen összesen 25 párt és politikai mozgalom indul, és amelyen összesen 150 mandátumot osztanak szét. A választás lebonyolításának költsége meghaladja a 12,6 millió eurót. Szlovákia történetében ez lesz a nyolcadik parlamenti választás, a választásra jogosult polgárok száma pedig több mint négymillió.

A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok szerint a választás nagy esélyese a Robert Fico vezette Smer, a jelenlegi kormánykoalíció vezető pártja esélyes, de a jelen állás szerint az is előfordulhat, hogy politikai patthelyzet alakul majd ki az országban.