Nyitókép: MTI/EPA/Costfoto/Szu Jang

Koronavírus: már nem él az a kínai orvos, aki először szólt - vagy mégis?

Infostart
2020. február 6. 18:11
Li Ven-liangot azonnal felelősségre is vonták a hatóságok, amikor egy online csetszobában figyelmeztette kollégáit a veszélyre. Más hírek szerint még életben van, de élet és halál között lebeg.

A koronavírusról szóló friss híreinket ITT találja.

Meghalt az a kínai orvos, aki riadóztatni akarta kollégáit a koronavírus kitörése miatt, közben maga is megfertőződött - írja az Index egy kínai, angol nyelvű bulvárlapra, a Global Timesra hivatkozva, amely Twitter-oldalán írt erről, a bejegyzés azonban később eltűnt.

Li Ven-liang december 30-án egy közös csetszobában hívta fel ismerősei figyelmét, akikkel együtt járt az orvosi egyetemre, hogy hét ember egy rejtélyes vírus tüneteivel karanténban van a kórházában. Az online kommunikációt éberen figyelő kínai hatóságok Lit még aznap éjjel beidézték a vuhani egészségügyi hatósághoz, és kérdőre vonták.

A karanténban feküdt betegek voltak az első koronavírusosok decemberben.

Csütörtök este aztán új hír jelent meg a világsajtóban: nem halt meg, de kritikus állapotban van Li Ven-liang. Li Ven-liang halálhírét kínai kormánylapok írták meg osztálytársakra és ismerősökre (vagy meg nem nevezett forrásokra) hivatkozva, miközben a kínai vezetés részben pont a rémhírterjesztés miatt húzta szorosabbra a napokban az amúgy sem túl megengedő cenzúrát.