Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Négynapos munkahetet szorgalmaz a világ legfiatalabb női miniszterelnöke

Infostart
2020. január 7. 19:05
A nemrég kormányfővé választott Sanna Marin „következő lépésként a munkapiacon” a jelenlegi ötnapos munkahetet négy naposra rövidítené, vagy napi hat órányi munkára, esetleg a kettőt ötvözné.

Amennyiben a világ legfiatalabb miniszterelnökének javaslata megvalósul, Finnország lenne az első az Európai Unió, ahol a heti 24 óra lenne egy átlagos munkahét – tudósít az Euronews.

„Úgy hiszem, hogy az emberek megérdemlik, hogy több időt töltsenek a családjukkal, szeretteikkel, hobbijukkal, vagy életük más területével. Ez lehetne a következő lépés számunkra a munka világában” – nyilatkozta. Sanna Marin javaslatának pontos részletei egyelőre azonban nem ismertek.

A hírportál megjegyzi, a szomszédos Svédországban 2015-ben vezették be a hatórás munkanapokat – igaz, heti öt napban. Az eredmények azt mutatják, hogy az alkalmazottak boldogabbak, termelékenyebbek lettek, és anyagilag sem szenvedtek hiányt. Az egyetlen hátrány, hogy az államnak így nagyobb anyagi terheket kellett vállalnia. Franciaországban pedig 2000-ben vezették be a 35 órás munkahetet.