Nyitókép: Fox News

A kocsiban utazó gyermekekre emlékeztető vészjelzőt tettek kötelezővé Olaszországban

Infostart / MTI
2019. november 11. 05:40
A szerkezet akkor riaszt, ha a gyermeket a kocsiban felejtették. A cél, hogy a nyári hőségben véletlenül se maradjon a forró kocsiban egyetlen gyermek sem.

A vészjelző rendszert, amelyből már többféle is kapható Olaszországban, a négy év alatti gyermekek esetében kötelező használni.

Az átlag 50 euróba kerülő szerkezet megvásárlását az állam 30 euróval támogatja. Aki enélkül szállít négyévesnél kisebb gyermeket, arra a személyre

81-től 326 euróig terjedő pénzbüntetés szabható ki.

A szerkezetet a gyereküléshez kell applikálni, hang- és fényjelzéssel, rezgéssel jelzi, ha gyermek marad az autóban, amelyben már nem tartózkodik felnőtt. A vészjelző kombinálható a mobiltelefonnal is, így a szülők még sms-ben vagy a mobilapplikációk üzenőfórumain is kaphatnak értesítést arról, hogy gyermeküket az autóban felejtették.

Európában és vélhetően világviszonylatban is Olaszország az első, ahol ilyen jogszabály lépett életbe.

A kampány kezdeményezője Andrea Albanese, aki 2013-ban több órára magára hagyta az autóban kétéves kisfiát. A gyermek meghalt. A férfit a bírák felmentették a hanyagságból elkövetett emberölés vádja alól, mert egy pszichiáter azzal érvelt, hogy a férfi feledékenységét disszociatív amnézia okozta.