Nyitókép: Alastair Grant

Vietnam kezében a kulcs a horrorkamion áldozatainak ügyében

Infostart
2019. október 29. 07:13
London és Hanoi egymásra van utalva az azonosítás terén.

Vietnam mindent megtesz azoknak a holttesteknek a mielőbbi azonosításáért, amelyeket a múlt héten találtak egy délkelet-angliai hűtőkamion rakterében - jelentette be a vietnami külügyminisztérium kedden.

"Az áldozatok állampolgárságát egyelőre nem állapították meg hivatalosan" - tették hozzá a Reuters hírügynökségnek. A minisztérium megerősítette, hogy

Hanoi és London szorosan együttműködik az áldozatok kilétének kiderítésében.

Hétfőn a brit vádhatóság azt közölte, hogy a kamion sofőrje feltehetően egy globális embercsempész hálózat tagja volt. A 25 éves, észak-írországi Maurice Robinson ellen 39 rendbeli emberölés, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvés címén emeltek vádat.

Robinson ellen hétfőn kezdődött a büntetőeljárás az Essex megyei közigazgatási székhely, Chelmsford magisztrátusi bíróságán.

A brit rendőrség a múlt héten Essexben bukkant arra a bolgár rendszámú hűtőkamionra, amelynek a rakterében 39 holttest volt. Noha az első feltételezések szerint a halottak kínaiak voltak, a brit médiában megjelent értesülések szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az áldozatok - vagy legalábbis sokan közülük - vietnamiak lehettek.

A múlt hét óta több vietnami család is felvette a kapcsolatot az indokínai ország londoni nagykövetségével, az Egyesült Királyságba indult eltűnt családtagjai ügyében.

Vietnami weboldalakon többen azt írták, elképzelhető, hogy az áldozatok hamis kínai útlevelekkel indultak az Egyesült Királyság felé.