Nyitókép: MTI/AP/Alastair Grant

Kiderült, kik haltak meg a bolgár horrorkamion rakterében

Infostart
2019. október 24. 16:01
Valószínűleg kínai volt az a 39 ember, akit szerda hajnalban holtan találtak egy bolgár rendszámú kamion hűtőkocsijában Anglia délkeleti részén.

Az Essex megyei rendőrség közleményében megerősítette a BBC, a Sky News és a Daily Telegraph egybehangzó értesülését arról, hogy az áldozatok mindegyike kínai. A rendőrség közölte, hogy 31 férfi és 8 nő holttestét találták meg a pótkocsiban. A kamion sofőrjét szerdán őrizetbe vették, kihallgatása csütörtökön is tartott.

Az essexi rendőrség csütörtöki közleményében leszögezi, hogy nem kíván "találgatásokba bocsátkozni" a gépkocsivezető kilétéről. A brit sajtó egyöntetű értesülései szerint egy Mo Robinson nevű 25 éves észak-írországi férfiről van szó. Az essexi rendőrség szerda annyit közölt ezzel kapcsolatban, hogy a 25 éves sofőrt gyilkosság gyanújával őrizetbe vették.

A csütörtöki rendőrségi tájékoztatásban erről csak annyi szerepel, hogy a nyomozók három észak-írországi lakcímen házkutatást tartottak a vizsgálat részeként.

Szerdán már kiderült, hogy az első beszámolókkal ellentétben nem Írországból, hanem Belgiumból érkezett Délkelet-Angliába a kamionos utánfutó, amire a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjánál az utánfutóra szerda hajnalban rábukkantak. Az egyelőre nem teljesen tisztázott, hogy mennyi ideig tartózkodott Belgiumban és milyen útvonalon haladt.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szerdán a BTV bolgár televíziónak elmondta, hogy a kamiont 2017-ben egy ír nő jegyeztette be Bulgáriában, Várnában. Ezután azonban a jármű elhagyta az országot, és azóta egyszer sem lépett be Bulgáriába, így "bennünket nem lehet kapcsolatba hozni az üggyel" - közölte.

A brit Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) szerdán közölte: vizsgálata elsősorban arra összpontosít, hogy szervezett bűnözői csoportok állnak-e az eset mögött.

  • A rendőrség hajnali háromnegyed 2 előtt néhány perccel kapott értesítést a mentőszolgálattól, hogy egy kamion rakterében sok embert találtak, és a sürgősségi szolgálatok megállapították, hogy mind a 39 ember - köztük egy tinédzser - meghalt.
  • A rendőrség szerint az azonosítási folyamat feltételezhetően hosszú időt vesz majd igénybe.
  • Nagy-Britanniában legutóbb 2000-ben volt a mostanihoz mérhető tragédia: akkor 58 holttestet találtak a délkelet-angliai Dover kikötőjében egy holland rendszámú, szintén Zeebrugge kikötőjéből érkezett kamion rakterében. Az akkori áldozatok kínaiak voltak.