Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Teljes a káosz az uniós határellenőrzésben

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2019. augusztus 30. 18:20
Újra, vagyis inkább már jó ideje ellenőrzés van a magyar-osztrák határon Hegyeshalomnál. Gyévai Zoltán, a BruxInfo főszerkesztője szerint az Európai Bizottság megválasztott elnökének nemcsak a migrációs kérdést, hanem a schengeni térségben tapasztalható problémákat is meg kell oldania.

A menekültügyi reform és a migráció kezelése az Európai Unióban holtpontra jutott, több mint egy éve nem mozdult előre semmi ezen a területen – mondta az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában a BruxInfo főszerkesztője.

„Ez megnyitotta az utat a partizánakciók előtt. Szabadfogású birkózás zajlik az EU területén.

A legtöbb ország a saját politikai prioritásai szerint értelmezi a jogszabályokat, legyen szó a schengeni vagy a menekültügyi szabályokról. Teljes kakofónia van” – emelte ki Gyévai Zoltán.

Hegyeshalomnál, a magyar-osztrák határon is ellenőrzés van, benéznek a Nyugatra tartók autójába. Emiatt újra kocsisorok alakulhatnak ki.

„Valljuk be őszintén, ez nem normális. A tagállamok egymásra kacsintanak.

A magyar kormány néha szóvá szokta ezt tenni, de nincs nagy tiltakozás. Mintha mindenki megállapodott volna, hogy most ez a helyzet, engedjük ki a gyeplőt a kezünkből, és mindenki csinálja, amit akar” – hangsúlyozta a főszerkesztő.

Gyévai Zoltán szerint talán nincs olyan ország az EU-ban, amely a schengeni politikának valamely elemét ne vonná kétségbe vagy ne a saját ízlése szerint alkalmazná.

Azért tarthatják fent a határellenőrzést - Ausztria mellett Németországban és Svédországban -, mert kihasználják a jogi szabályozásban lévő lehetőségeket. Így bizonyos körülmények között, ha például a közbiztonságról van szó, akkor visszaállíthatják a határellenőrzést. Ez állandóan meghosszabbítható – magyarázta a szakértő.

A folyamat jelzi, hogy milyen mély bizalmatlanság van a tagállamok között

– vélekedett Gyévai Zoltán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gyévai Zoltán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást