A szomszédunkba költözik Európa egykor rettegett hivatalnoka

Infostart
2019. július 24. 22:38
Martin Selmayr sokáig Jean-Claude Juncker kabinetjét vezette, és akkor sokak számára kiderült, autoriter stílusa miatt milyen nehéz volt vele együtt dolgozni. Most az Európai Bizottság főtitkári posztjáról távozott, ez messze a legfontosabb adminisztratív hivatal az egész unióban.

A német jogásznak most azért kell távoznia, mert van egy olyan íratlan szabály, hogy nem jöhet a bizottság elnöke és főtitkára is ugyanabból a tagállamból. Mivel Selmayr német, Ursula von der Leyen megválasztásával megpecsételődött a sorsa, beadta a lemondását. Feladatait utódja megválasztásáig helyettese, Ilze Juhanzone veszi át.

Sokáig nem lehetett tudni, mi lehet az EU egyik legnagyobb hatalmú emberének következő munkája. Selmayr előre elmondta, hogy sokáig és keményen dolgozott a Berlaymont 12-13-ik emeletén, ezért most hosszú szabadságra megy. Közben viszont kiderült, hogy novembertől új munkája van: ő lesz az EU legfontosabb embere Ausztriában - írta a 24.hu.

Az Európai Bizottság minden tagországba delegál egy főképviselőt, aki gyakorlatilag az EU nagyköveteként működik. Mivel az eddigi bécsi főképviselő Berlinbe megy, megürült egy hely, amit Selmayr el tudott foglalni.