Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Újabb nagyvárosban vezették be a klímavészhelyzetet

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2019. július 10. 19:19
Párizs klímavészhelyzetet hirdetett. A francia főváros önkormányzata a 2015-ös párizsi klímaegyezmény megvalósítására szólította fel a politikusokat.

Franciaországot - csakúgy, mint több nyugat-európai országot - az elmúlt hetekben afrikai eredetű meleg léghullám sújtotta. A dél-franciországi Gallargues-le-Montueux-ben a korábbi francia rekordot 5 fokkal meghaladó 45,9 Celsius-fokot mértek, de Párizsban is 39 Celsius-fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. A forróság idején, a francia fővárosban ugyanakkor könnygázzal oszlatta a rendőrség a klímaváltozást megfékezését követelő tüntetőket, akik elzártak egy autóutat.

Most azonban Párizs önkormányzata arról döntött, hogy csatlakozva más városokhoz - a kanadai Vancouverhez, az amerikai Oaklandhez, a svájci Bázelhez, valamint Londonhoz -, Párizsban is klímavészhelyzetet hirdetnek.

Létrehoznak egy "klímaügyi akadémiát" a fiatalok számára. Emellett létrejön egy állandó szakértői tanács is, amelyhez környezetvédelmi kérdésekkel lehet fordulni.

Párizsban jövőre tartják az önkormányzati választást. A polgármester, Anne Hidalgo nemrégiben több, környezetvédelemmel kapcsolatos kezdeményezést jelentett be, egyebek mellett az autós közlekedés korlátozását, valamint az Eiffel-torony környékének "zöldítését". A francia parlament alsóháza, a Nemzetgyűlés a fővárosi kezdeményezést megelőzve már június végén klímavészhelyzetet hirdetett, ugyanakkor országos szinten konkrét intézkedések egyelőre nem történtek.

Magyarországon június 4-én az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága 3 igen és 7 nem szavazattal úgy döntött, hogy elutasítják az LMP indítványát és nem viszik a Parlament elé a klímavészhelyzet kihirdetésének a kérdését. Schmuck Erzsébet, a párt frakcióvezető-helyettese az InfoRádiónak elmondta: indítványuk szerint meg kellene alkotni a magyar klímavédelmi törvényt, benne megfogalmazni a klímaváltozáshoz való országos alkalmazkodási stratégiát.

"Itt az idő, hogy az Országgyűlés az éghajlatváltozás megfékezését és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást nemzetstratégiai jelentőségű üggyé nyilvánítsa. Sajnos azt tapasztaltuk, hogy az Európai Parlamenti tanácsülésen a magyar miniszterelnök a lengyel, a cseh és a német kormányfőkkel megakadályozta a beterjesztett szigorúbb klímacélok elfogadását. Fontosnak tartjuk, hogy Magyarországon elkészüljön egy klímavédelmi törvény, valamint a kormánynak el kell kezdenie kidolgozni Magyarország teljes dekarbonizációs tervét 2050-ig, hiszen a párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás szerint is a gazdaságokat mihamarabb karbonsemlegessé kell tenni" - mondta Schmuck Erzsébet.

A világszerte mind gyakoribb klímatüntetések, a fiatalok péntekenkénti demonstrációjának is egyik központi követelése, hogy minél több országban hirdessenek ki klímavészhelyzetet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Párizsi klímavészhelyzet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást