Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

NATO-főtitkár: az idő lassan elfogy

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2019. július 5. 21:05
A nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződést egyoldalúan Oroszország fenyegeti – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben, a NATO-Oroszország Tanács ülése után. Jens Stoltenberg elmondta, hogy Ukrajna helyzetéről is egyeztettek.

A nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződés veszélyben van, ennek pedig egyetlen oka az, hogy Oroszország ezt folyamatosan megszegi – jelentette ki a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg a NATO-Oroszország Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón elmondta: felszólították Moszkvát, hogy térjen vissza a megegyezés betartásához.

„A szerződés veszélyben van. Sajnos semmi jelét nem láttuk az áttörésnek, pedig az idő lassan elfogy. A szövetségesek ismét arra szólították fel Oroszországot, hogy térjen vissza a nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésben foglaltak betartásához. Oroszország ezzel kapcsolatban aggodalmait fejezte ki. Valamennyi szövetséges elkötelezett a fegyverek ellenőrzése és elterjedésük megakadályozása iránt, mégis, fel kell készülni egy nukleáris eszközökről szóló szerződés nélküli világra, amely mindannyiunk számára sokkal instabilabb lesz” - emelte ki a főtitkár.

Oroszországnak augusztus 2-ig van ideje arra, hogy visszatérjen a szerződéshez, eddig az időpontig a NATO mindent megtesz, hogy megmentse a megegyezést

– tette hozzá Jens Stoltenberg.

A szerződéstől való eltávolodás aggodalomra ad okot, ugyanis azt mutatja, hogy más fontos, a globális biztonság érdekében kötött megállapodás is könnyen veszélybe kerülhet – hívta fel a figyelmet a főtitkár.

A tanács ülésén az Ukrajnával kapcsolatos biztonsági helyzetről is egyeztettek, Jens Stoltenberg szerint nincs előrelépés a minszki megállapodás végrehajtásában.

„A NATO szövetségesei ismételten felszólítják Moszkvát, hogy haladéktalanul engedje szabadon az illegálisan elfogott ukrán legénységet,

a lefoglalt hajókat és felszereléseket” - hangsúlyozta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyébként szerdán írta alá az INF szerződés hatályának felfüggesztéséről rendelkező törvényt. Az Egyesült Államok még február 1-jén jelentette be, hogy felfüggeszti a megállapodást, és kilép ebből, hogyha Oroszország továbbra sem tartja tiszteletben a szerződést.