Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Megmutatta az arcát a másik Törökország

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2019. június 24. 19:12
Szimbolikus jelentőségű, hogy az ellenzék nyerte a megismételt isztambuli főpolgármester-választást – mondta az InfoRádiónak Hóvári János turkológus, volt ankarai nagykövet. Az Erdogan-rendszert azonban ez az eredmény nem fogja megrázni.

Az ellenzéki Imamoglu csaknem 9 százalékkal megelőzte kormánypárti vetélytársát.

Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) részéről egy szimbolikus győzelemről van szó, hiszen a főpolgármesternek egy olyan testületbe kell beülnie, ahol a tagok zömét az Igazság és Fejlődés párt adja, jegyezte meg Hóvári János. "A főpolgármesternek a legtöbb kérdésben nem lesz többsége, úgyhogy

ebből egy sajátos húzd meg, ereszd meg játék lehet"

– fogalmazott, hozzátéve: az történt, hogy a kemalista CHP képes volt visszavágni a kormányoldalnak.

A polgárosodottabb világ központja Isztambul – magyarázta a szakértő az ellenzék fővárosi győzelmét, megjegyezve,

a tengerparti városok lakói évszázadok óta nyitottabbak

a nyugati világra, mint az anatóliai törökök, akik egy sokkal keletibb világban élnek, részben a földrajzi elhelyezkedésüknek köszönhetően.

"A helyzet azonban bonyolult", tette hozzá. Törökországban ugyanis hatalmas népvándorlások zajlottak le az elmúlt évtizedekben, a főváros lakosságának fele már anatóliai gyökerű. "Ők részint viszik tovább a pre-tradicionálisabb világképet, másfelől alkalmazkodtak az újhoz. Úgy látom, hogy nagyon sokan, akik korábban a Igazság és Fejlődés pártjára szavaztak, most a Köztársasági Néppártra, Ekrem Imamoglura voksoltak" – fogalmazott.

A váltás hátterében az egyre komolyabb gazdasági válság kibontakozását látja az egykori nagykövet. Mint ismert, a török líra hatalmasat veszített az értékből, mindennek felmegy az ára, és

egy bizonyos fajta elégedetlenség is mutatkozik

a török társadalomban, mondta.

A következmények kapcsán kérdésre válaszolva azt mondta, az Erdogan-rendszert ez a választás nem fogja megrázni, túl nagy változásokat megítélése szerint nem fog hozni. "De már van egy arca a másik Törökországnak, aki naponta ott lesz az újságokban, televíziókban", jegyezte meg.

Hóvári János elmondta: a török gazdaságban a pangás jelei mutatkoznak, az ország külföldi adósságállománya tetemes, kérdés az, hogy ezekkel a problémákkal a török kabinet hogyan fog megküzdeni az év második felében, hogyan javítják a termelékenységet, építik ki az innovatív, energiatakarékosságra is épülő gazdaságot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megmutatta az arcát a másik Törökország
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást