Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Magyarics Tamás: ezért támogatja Trump a brexitet

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor
2019. június 6. 17:10
Protokolláris és politikai szempontból is fontos volt Donald Trump amerikai elnök három napos nagy-britanniai látogatása – hangsúlyozta az InfoRádióban Magyarics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főmunkatársa.

Mint a külpolitikai szakértő elmondta: az amerikai elnökök szeretnek a világ leghíresebb embereinek társaságában feltűnni. Donald Trumpnak arra is szüksége volt, hogy Erzsébet királynő növelje a presztízsét, „és ezt megkapta” – értékelte Magyarics Tamás.

Az amerikai elnök végig a brexit mellett érvelt, a látogatás politikai célja az EU-tól történő elszakadás utáni kapcsolatok megalapozása lehetett.

Donald Trump Írországba is ellátogatott, ahol valószínűleg felmerült az ír–észak-ír határ kérdése is. A szakértő kiemelte: jövőre elnökválasztás lesz az Egyesült Államokban, ahol 30-40 millió ír él, tehát Trumpnak nem mindegy, hogy ők esetleg hogyan szavaznak.

Magyarics Tamás emlékeztetett: az Egyesült Államok a kezdetektől fogva ambivalensen tekintett az európai uniós integrációs törekvésekhez: egyrészt junior partnernek tekintette az EU-t, azt azonban nem szerették volna, ha az államszövetség valódi ellenpólussá válik.

A brexittel az unió egyértelműen veszít a világpolitikai súlyából

– ezért is támogatja Trump a brexitet.

Az egyetemi tanár szerint az, hogy az amerikai elnök több brit vezetőt, sőt Harry herceg feleségét is éles szavakkal illette, inkább spontán megnyilvánulások voltak, semmint politikai célzatú megszólalások.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Magyarics Tamás: protokolláris és politikai szempontból is fontos volt Trump látogatása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást