Nyitókép: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Az Iszlám Államnak a brand a fontos

Infostart / InfoRádió - Harangozó Éva
2019. április 26. 21:19
Ahhoz, hogy az Iszlám Állam tovább élhessen, terrorista akciókat szervez, a világ bármely részén, ugyanis nekik az a lényeg, hogy az úgynevezett brand megmaradjon – nyilatkozta a Srí Lanka-i merényletről a Migrációkutató Intézet tudományos tanácsadója.

Srí Lanka nem volt csomópontja egy nagyobb stratégiai tervnek, hiszen az ország jelentősége csekély, csupán egy gyenge láncszem, könnyű célpont volt az Iszlám Állam számára – mondta az InfoRádiónak Dezső Tamás. A merénylet szerinte annak a jele, hogy az Iszlám Állam maga alá söpört olyan – síita csoportoktól és az al-Káidától független – terrorszervezeteket, melyek eddig egymástól függetlenül működtek.

„Globális dzsiháddá fogja kinőni magát az Iszlám Államnak a hagyománya”

– fogalmazott a tudományos tanácsadó.

Sajtóhírek szerint a Srí Lanka-i vezetést értesítették a terrortámadás veszélyéről. A szakértő azonban nem hinné, hogy a külföldi titkosszolgálatok bővebb információval rendelkeznének, mint a hazai, ezért úgy véli, az Iszlám Állam környezetéből érkezhettek ilyen információk.

Dezső Tamás kiemelte: Srí Lanka egy sziget, bármit könnyű bejuttatni hajóval, így könnyű volt lecsapni rá. Szerinte az Iszlám Államnak továbbéléséhez arra van szüksége, hogy minél több olyan programot indítson, aminek terrortámadás a vége. Az általuk elvesztett 60 ezer katonából ráadásul héroszok születtek, történeteikből mitológia lett - "kiszabadult a palackból a dzsinn, nehéz lesz visszagyömöszölni" - vélte a szakember. A szervezet – és főleg annak brandje – továbbra is az első számú legitimációs forrása a dzsihádnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az Iszlám Államnak a brand a fontos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást