Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Vezet a Néppárt és a Fidesz - itt a legújabb mandátumbecslés

Infostart
2019. április 18. 14:50
Az Európai Néppárté lehet a legnagyobb frakció az új Európai Parlamentben - derült ki a mandátumbecslésből. A magyar pártok között a Fidesz-KDNP toronymagasan vezet, a Momentum is mandátumhoz jutna, míg az LMP nem.

Az Európai Parlament nyilvánosságra hozta a 2019. április 15-ig a tagállamokban bemutatott közvélemény-kutatásokon alapuló új előrejelzését arról, hogy hogyan nézhet majd ki a Parlament összetétele a következő, kilencedik ciklusban. Az adatok helyi, országos közvélemény-kutató intézetek megbízható felmérésein alapulnak, amelyeket a Parlament felkérésére a Kantar Public összesített.

  • A néppárt 180 mandátumra számíthat,
  • a második helyezett szociáldemokraták 149-re,
  • a liberálisok 76-ra.
  • Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 66 képviselővel lehet jelen az EP-ben,
  • a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) 62-vel,
  • a Zöldek pedig 57-tel.

A pártokat abban az esetben sorolták be képviselőcsoportba, ha a képviselőcsoport már létezik vagy ha a párt a képviselőcsoportba tartozó európai politikai párt tagja. A szándékaikat eddig nem közlő új politikai pártok és mozgalmak az „Egyéb” kategóriában szerepelnek.

A mandátumbecslés 28 tagállamra és 751 EP-képviselőre vonatkozik, tagországonként az eredeti (jelenleg érvényes) mandátumszámokkal. A politikai csoportokra vonatkozó trend-előrejelzések ennek fényében visszamenőleg is átszámolásra kerültek az összehasonlíthatóság érdekében.

Magyarországon a legutóbbi felmérés adatai szerint a Fidesz-KDNP 13 mandátumot szerezhet.

A Jobbik és az MSZP-Párbeszéd három-három helyet szerezhet meg, a DK egyet, ahogy a Momentum is. Nem jutna viszont be az LMP.