Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Őrizetben a WikiLeaks alapítója

Infostart
2019. április 11. 12:02
Ecuador visszavonta Julian Assange diplomáciai menedékjogát - jelentette be a Twitteren Lenín Moreno ecuadori elnök. Julian Assange hét éve él Ecuador londoni nagykövetségén.

Moreno azzal indokolta a döntést, hogy a Wikileaks internetes kiszivárogtató portál alapítója többször megsértette a nemzetközi egyezményeket. Hozzátette: Ecuador szuverén döntéséről van szó, és Quito biztosítékot kapott Nagy-Britanniától arra, hogy nem adja ki Assange-t olyan országnak, amelyben halálbüntetés fenyegetné - erről itt írt az Infostart.

Assange Ecuador londoni nagykövetségén kapott menedéket hét évvel ezelőtt, miután Svédországban nemi erőszakkal, valamint szexuális zaklatással és kényszerítéssel vádolták meg a férfit. Később ezt a vádat ejtették.

A Scotland Yard csütörtökön vette őrizetbe Julian Assange-t, akinek viszonya tavaly augusztusban romlott meg a képviselettel, miután Ecuador új házirendet fektetett le Assange számára. Ebben óva intették a politikai ügyekkel kapcsolatos megnyilvánulásoktól a világhálón, illetve utasították arra, hogy takarítsa ki a fürdőszobáját és viselje jobban gondját macskájának, különben elveszik tőle.